Με την απάντηση του ο Επίτροπος, αφήνει κυριολεκτικά σύξυλους του ευρωβουλευτές της Αριστεράς που, με ερώτηση τους, ζητούσαν «μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στον σχεδιασμό, υλοποίηση και εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής», περιορίζοντας σε ρόλο απλού «παρατηρητή» το Ευρωκοινοβούλιο, στα προγράμματα προσαρμογής και λιτότητας στις ευρωπαϊκές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Μοσκοβισί επικαλείται τη νομοθεσία του 2013, (κανονισμός 472/2013) και την πρόβλεψη ενός ειδικού ρόλου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η νομοθεσία σύμφωνα με τον Επίτροπο, δίνει τη δυνατότητα (i) για τακτική ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (δηλ. των επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών, δηλαδή του Προέδρου και των Αντιπροέδρων) όσον αφορά την προσληφθείσα τριμηνιαία παρακολούθηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο· και (ii) τη δυνατότητα, για την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή για εθνικά κοινοβούλια να ζητούν, από κοινού με την Επιτροπή ή με το ενδιαφερόμενο δικαιούχο κράτος μέλος, εξέταση της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.
Μεθερμηνευόμενη η απάντηση του Επιτρόπου σημαίνει ότι, το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής των «δύστροπων» οικονομικά χωρών, όπως η Ελλάδα, αλλά απλά θα ...παρακολουθεί και θα του επιτρέπεται να ζητάει...πληροφορίες για την πρόοδο εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων.
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr