Οι επιθετικές ανακοινώσεις που αντάλλαξαν λίγες ώρες νωρίτερα Μαξίμου και Συγγρού, εν είδει πολεμικών ανακοινωθέντων, προσδιορίζουν ένα τοπίο ακραίας πόλωσης, ενώ θέση στο ζήτημα έλαβε και η Ένωση Ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, η οποία κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.
Αλληλοκατηγορίες με φόντο τη Διαπλοκή
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας συνέδεσε την στήριξη της ΝΔ στους αγρότες με το ζήτημα της κατανομής των αδειών και υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους κατήγγειλε ότι η άρνηση της να συναινέσει στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή.
Ο στόχος όπως υποστήριξε, είναι προφανής: «Να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Την ίδια ώρα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, εκφράζοντας τη λύπη του, ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ «ξεκίνησε τη θητεία του, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή».
Σε δριμύ ύφος, η Συγγρού ανταπάντησε ότι «με αντισυνταγματικές αποφάσεις “κάτω από το τραπέζι”, δεν χτυπάς τη διαπλοκή» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εκείνος είναι που χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του» και ότι «ο ίδιος ο κ. Τσίπρα συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος».
Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πήραν θέση στηλιτεύοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία, παρέμβαση έκανε και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, καταγγέλλοντας αντισυνταγματική εκτροπή και καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση «να σταματήσει την τακτική δημιουργίας φανταστικών εχθρών που δήθεν δε θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο».
Τι λέει η Τροπολογία
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις, υψηλής ευκρίνειας.
Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου, θα έχουν δεκαετή διάρκεια, ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών.
Η κυβέρνηση αιτιολογεί την απόφαση χορήγησης αδειών μόνο σε 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας με βάση το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης (180 έως 265 εκ. ευρώ) και το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών (32 έως 80 εκ. ευρώ).
Επίσης, προσδιορίζει τον αριθμό και με βάση τεχνικά κριτήρια και ταυτόχρονα παραπέμπει στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό τοπίο παραθέτοντας στοιχεία για χώρες αντίστοιχες προς την Ελλάδα ως προς τον πληθυσμό και το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Τσεχία και την Πορτογαλία έχουν χορηγηθεί 2 άδειες εθνικής εμβέλειας.
Τι λένε οι Συνταγματολόγοι
Η όλη διαδικασία πάντως, πιθανολογείται από πολλές πλευρές πως μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό ναυάγιο για την κυβέρνηση. Έγκριτοι συνταγματολόγοι, παρατηρούν πως η παράκαμψη του ΕΣΡ ενδέχεται να αποβεί «άκρως προβληματική» δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, γεγονός που δύσκολα θα μπορούσε να αγνοήσει το ΣτΕ, στην πρώτη προσφυγή με αίτηση ακυρότητας που θα εξετάσουν τα μέλη του.
Γ.Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr