«Επιδιώκουμε, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και στάση συνεργασίας.»
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά εστίασε την ομιλία του σε μια σειρά από όψεις της οικονομίας, που δίνουν λαβές αισιοδοξίας κατά τον ίδιο.
«Τα έσοδα του έτους 2015, παρά τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, αφού επιτύχαμε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δις ευρώ σε ταμειακή βάση. Πετύχαμε να απορροφήσουμε για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο του 77% των χρημάτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας ήμασταν πρώτοι στην Ε.Ε. σε απορροφητικότητα, ενώ συνήθως ήμασταν τελευταίοι. Ενώ, την ίδια στιγμή, τηρούμε κατά γράμμα τη Συμφωνία, έχοντας, όμως, ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» σημείωσε κι έστειλε μήνυμα στο ΔΝΤ.
«Αυτό που μένει, είναι να αναγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών, από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας, ώστε η Ελλάδα να φύγει άμεσα από την οικονομική στασιμότητα, να ανοίξει, όπως προβλέπει η Συμφωνία, και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε ταχύτατα σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, του εδάφους που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια.»
Πάντως την ώρα που οργιάζει η φημολογία για αιτήματα περικοπών στις συντάξεις που φτάνουν το 30% ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους, συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όμως, μέχρι τούδε, δεν έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την ανάγκη περαιτέρω τεκμηρίωσης των προτάσεων της ελληνικής πλευράς αλλά και έμφασης στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών, τόσο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όσο και συνολικά.
«Είμαστε η χώρα του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις. Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την 3η ηλικία σε βάρος των νεώτερων γενιών, έχοντας ελάχιστες παροχές για επιδόματα ανεργίας, επιμόρφωση και οικογενειακή βοήθεια. Υπάρχει περιθώριο να κοιτάξουμε πρώτη σύνταξη, δεύτερη σύνταξη, επικουρικές και εφάπαξ. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας» ήταν η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που απέδωσε με νόημα το κλίμα που επικρατεί σε κύκλους των θεσμών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr