Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάμψη των αντιρρήσεων του ΔΝΤ μετά από παρασκηνιακές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, έφερε μετά από καθυστέρηση ενός μήνα τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) στην Αθήνα για την τρίτη και πιο σημαντική ίσως αξιολόγηση. Αυτή άλλωστε θα κρίνει το τελευταίο πακέτο μέτρων αλλά και τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης.
Ήδη οι διαθέσεις πάντως της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ παραπέμπουν σε «σκληρό ροκ» σε όλα τα μέτωπα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση της φορολογίας των αγροτών που θα μπορούσε να φέρει αποκλιμάκωση στις αγροτικές κινητοποιήσεις, για ήπια παρέμβαση στις συντάξεις, για διευθέτηση για τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για το νέο φορολογικό και τα δύσκολα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν φαίνεται να αποτελούν «κτήμα» των δανειστών.
Οι τελευταίοι έρχονται με διάθεση να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που μένουν από όλα τα μνημόνια. Ειδικά το ΔΝΤ του οποίου η ηγεσία κρίνεται την Άνοιξη εκτιμάται ότι θα παίξει το ρόλο του σκληρού, κάτι που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς. Άλλωστε ο ισχυρός ρόλος της Γαλλίας στην Ευρ. Επιτροπή, που έχει ενισχυθεί έτι περαιτέρω λόγω και του πολέμου απέναντι στο ISIS, δεν επιτρέπει στο Βερολίνο να πιέσει και τις Βρυξέλλες να «τρίξουν» τα δόντια στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντ. Κοστέλο από την Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο, σε ομιλίες του και ραντεβού με δημοσιογράφους στην Αθήνα, παραδέχτηκε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι σήμερα, Κυριακή, τα στελέχη του κουαρτέτου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, από τη Δευτέρα θα αρχίσουν τα ραντεβού με την κυβέρνηση. Η επίσκεψη θα είναι σύντομη, θα διαρκέσει 7 ως 10 ημέρες. Στη συνέχεια το κουαρτέτο θα αποχωρήσει και θα αναμένει από την Αθήνα να «σημειώσει πρόοδο» ώστε να… πεισθεί να επιστρέψει.
Τα αγκάθια
Το αγροτικο αλλά και το συνταξιοδοτικό είναι αναμφισβήτητα τα θέματα με το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος. Εκεί αναμένεται να γίνει μια πρώτη καταγραφή των εκατέρωθεν απόψεων.
Σημειώνεται ότι η τελευταία συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017. Τα τεχνικά κλιμάκια πάντως στην κυβέρνηση ότι εφόσον η αύξηση να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τότε θα ζητήσουν ισοδύναμα.
Στο ασφαλιστικό η πλευρά ΔΝΤ αρνείται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών επιμένει σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο με «ψαλίδι» όλων των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6% από το πρώτο ευρώ, 15-20% άνω των 800 ευρώ, 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη δική της πρόταση τον Ιανουάριο η οποία δεν «ακουμπάει» καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις. Τέλος η πλευρά του Ταμείου προεξάρχοντος του Π. Τόμσεν, του οποίου το μέλλον κρίνεται το επόμενο διάστημα, ζητεί να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018, περίπου τα μισά από όσα ζητούν οι Ευρωπαίοι.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr