«Ακούμε κραυγές να λένε: "Απέτυχε η Σένγκεν, να τελειώνουμε με τη Σένγκεν-ή να κάνουμε μία μικρότερη Σένγκεν". Συμφωνώ με τον αρμόδιο επίτροπο, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, που υποστηρίζουν ότι "μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν"» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι «η κατάρρευση της Σένγκεν δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη δημοκρατία, δεν θα τσαλαπατήσει μόνο δεσμεύσεις- τις οποίες όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν αναλάβει έναντι και της υπογραφής τους στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη- πιθανή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κάνει τεράστια ζημιά και στην οικονομία».
«Δεν μπορούμε να έχουμε μία Ευρώπη α λα καρτ, η οποία είναι καλή όταν δίνει αγροτικές επιδοτήσεις, καλή όταν χρηματοδοτεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έργα ανάπτυξης και υποδομών, αλλά δεν θέλουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις της Ευρώπης, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου όταν πρόκειται να δώσουμε μία ενωμένη αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επεσήμανε, δε, ότι για χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες λόγω της προσφυγικής κρίσης, όπως η Ελλάδα που δέχεται το 85% των προσφυγικών ροών, αυτές οι δαπάνες δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η μονομερής λιτότητα ως δόγμα δεν έφερε αύξηση, αλλά μείωση των επενδύσεων.
«Η Ευρωζώνη τα καταφέρνει πολύ χειρότερα από την αμερικανική οικονομία ως σύνολο, και την ίδια ώρα, μέσα στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί και η ανεργία και η φτώχεια και οι ανισότητες» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διεκδικήσει, μέσω της παρέμβασής του, ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας οικονομικής πολιτικής και στη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο και το εργαλείο της ευελιξίας, έτσι ώστε να έχουμε τόνωση της ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων. Θεωρώ, επίσης, απαραίτητο να επισημάνω ότι από το σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης απουσιάζει η ουσιαστική πρόοδος, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα για την προώθηση του τρίτου πυλώνα, που αφορά στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητο σήμα σταθεροποίησης, όχι μόνο γιατί θα προσθέσει σιγουριά στους καταθέτες, αλλά γιατί θα δώσει ένα σήμα σταθεροποίησης που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr