Σε συνέντευξή του στο truth-out.org αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Οι όροι που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των πιστωτών κι έχουν καταστρέψει τη χώρα. Ο στόχος υποτίθεται πως ήταν να μειωθεί το χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί υπό αυτά τα μέτρα. Με την οικονομία να έχει υπονομευθεί, το ΑΕΠ έχει μειωθεί και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί παρά τη ριζική περιστολή των κρατικών δαπανών. Στην Ελλάδα έχει παρασχεθεί ελάφρυνση του χρέους, σε θεωρητικό επίπεδο».
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει γίνει σαν ένα χωνί μέσω του οποίου ρέει η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τις τράπεζες του Βορρά, οι οποίες μέχρι σήμερα έδιναν επισφαλή δάνεια, δεν τα πήραν πίσω και θέλουν τώρα να διασωθούν από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Πρόκειται για μία συνήθη πρακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη νεοφιλελεύθερη εποχή», λέει ακόμα ο διακεκριμένος φιλόσοφος.
Και συμπληρώνει: «Όταν η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε δημοψήφισμα, για να ζητήσει από τους πολίτες της χώρας να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με την τύχη τους, η αντίδραση των ευρωπαϊκών ελίτ ήταν απόλυτος τρόμος απέναντι στην αναίδεια. Πώς μπορεί οι Έλληνες να τολμούν να θεωρούν τη Δημοκρατία ως μια αξία που πρέπει να γίνεται σεβαστή στη χώρα γέννησής της; Οι κρατούντες Ευρωκράτες αντέδρασαν με απόλυτο σαδισμό, προβάλλοντας ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα ερείπια και στο μεταξύ, χωρίς καμία αμφιβολία, να ιδιοποιηθούν ό,τι μπορούν για τον εαυτό τους. Το αντικείμενο του σαδισμού δεν είναι οι Έλληνες ειδικά, αλλά όποιος τολμά να φανταστεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δικαιώματα που συγκρίνονται με αυτά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτών».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη που έχει οδηγήσει διάφορες χώρες να καταπατήσουν την Συνθήκη Σένγκεν, προοιωνίζει ότι γινόμαστε μάρτυρες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου ίσως του ενιαίου νομίσματος, απαντά ότι «θα πρέπει να διακρίνουμε το ενιαίο νόμισμα, για το οποίο οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, και το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Σύμφωνα με τον Τσόμσκι θα ήταν μεγάλο κρίμα να καταρρεύσει η Συνθήκη Σένγκεν υπό μια δυνητική απειλή που δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο να διαχειριστεί με ένα ανθρώπινο τρόπο και που πραγματικά μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά και πολιτιστικά στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr