Απώτερος στόχος τους, είναι με συνεχείς επαφές σε υψηλότατο επίπεδο να «ξεκλειδώσουν» το θέμα της αξιολόγησης και να πείσουν για τις θέσεις της Αθήνας σε σχέση με την πορεία εφαρμογής του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.
Συνεπώς, στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση, "η οποία επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία", αλλά και για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά την προσφυγική κρίση ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι θα συζητηθούν η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη και η αντιμετώπιση των αιτιών του προσφυγικού κύματος.
Στη συνέχεια την Τρίτη ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει μια ασυνήθιστη συνάντηση για αρχηγό κράτους, καθώς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.
Αποστολή στο Νταβός
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, μεταβαίνει στο Νταβός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ , όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα βρεθεί στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Στο περιθώριο του Φόρουμ θα δει τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού γίνονται στο φόντο της συζήτησης για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να το ήθελε εκτός ήδη από το Σεπτέμβρη (όπως και ο Αντώνης Σαμαράς πριν ένα χρόνο) όμως μετά και το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και τη συνομιλία του με τον αμερικανό υπουρργό Οικονομικών Τζάκ Λιού υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου στην Handelsblatt σφραγίστηκε η αναδίplλωση της ελληνικής πλευράς που θα πρέπει πλέον να αντικρούσει τις πιέσεις του Ταμείου για σκληρό ασφαλιστικό και εργασιακό ώστε να το έχει σύμμαχο για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Συνολικά το θέμα της επικείμενης αξιολόγησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της απομείωσης του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο Νταβός. Άλλωστε οι απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ για ξένο μάνατζερ στο Υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις με έδρα το Λουξεμβούργο και όχι στην Αθήνα, παρά τις αποφάσεις της 13ης Ιουλίου, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με μέτρα που θα κατατεθούν στο μεσοπρόθεσμο και οι πιο ριζικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθιστούν τις επαφές αυτές πολύ «καυτές».
Παράλληλα στις Βρυξέλλες Δευτέρα και Τρίτη συνεδριάζουν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με συμμετοχή του υπουργού Νίκου Κοτζιά και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη. Στην ατζέντα μια σειρά θεμάτων με βασικό το προσφυγικό.
Το εσωτερικό μέτωπο σε αναβρασμό
Στο μεταξύ με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να προσπαθεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ των δημοσκοπήσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει μια τακτική διαχείρισης των εντάσεων στο εσωτερικό μέτωπο όπου πολλές κοινωνικές ομάδες είναι ήδη «στα κάγκελα» με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και δανειστών.
Λίγο πριν φύγει για το Νταβός την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί την Τρίτη συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια συνεννόησης και διαμόρφωσης κοινών γραμμών σε σειρά θεμάτων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι η πνοή που έδωσαν στο μεταρρυθμιστικό έργο μπορεί να δώσει λαβές σύμπλευσης με τη ΝΔ, αλλά κυρίως να αφαιρέσουν επιχειρήματα από όσους θέλουν να καθυστερήσει η αξιολόγηση. Έτσι μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος να κάνει λόγο για "σκληρή μάχη" μη αποκλείοντας "εμπλοκή στη διαπραγμάτευση", ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εκφράζει την βεβαιότητα ότι δεν θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Πάντως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής, το δημοσιονομικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2015 η χαμηλή τελικά ύφεση 0,5% αντί της πρόβλεψης για 2,5% είναι τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησης απέναντι τόσο στους εσωκομματικούς αμφισβητίες όσο και απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr