O υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόψει του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για αύριο, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ελαστικότητα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα από τυχόν πολιτικές ή κοινωνικές αναταραχές. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει την μεταρρυθμιστική προσήλωση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση με την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και θα τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης που ξεκινά με την έλευση του κουαρτέτου και εν συνεχεία την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος θα προωθήσει τις ελληνικές θέσεις με σκοπό τη διασφάλιση του "περιθωρίου ελιγμών" στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα στο ασφαλιστικό και στον πολυετή προϋπολογισμό.
Τα αποτελέσματα των επαφών τόσο με υπουργούς του του Νότου όσο και με τους βασικούς εκπροσώπους του "Βόρειου άξονα" θα φανούν στην στάση που θα κρατήσει αύριο το Eurogroup που συνεδριάζει με πρώτο θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα. Ήδη ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει στείλει στοιχεία για την ποσοστική απόδοση που θα έχουν τα μέτρα για το ασφαλιστικό.
Το πρόβλημα είναι όμως η αξιοπιστία της κυβέρνησης και όχι του υπουργού προσωπικά. Και αυτό το τονίζουν πηγές των θεσμών, που διαβλέπουν πως τα μέτρα αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά, ενδεχομένως να αλλάξουν και σήμερα ακόμη, στις ζυμώσεις που θα γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Όπως και να'χει, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει στο 100% τις απαιτήσεις των δανειστών για άμεσα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ εφέτος για το ασφαλιστικό. Από πλευράς τους, όπως έλεγαν πηγές των θεσμών, οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν και στο Eurogroup της Πέμπτης προκειμένου η καταβολή των υπολοίπων 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς τη χώρα μας, να γίνεται σε δόσεις με βάση επιμέρους προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει ή, ακόμα χειρότερα, να δοθούν μόνον όποτε και εάν η ελληνική πλευρά «ξεμείνει» από ρευστό.
Χτες, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «οι μήνες που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί». Σε ανάρτησή του στο twitter, o πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Τσακαλώτο ήταν καλή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις για την Ελλάδα.
Μάλιστα έκανε σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει εκταμίευση των δόσεων αλλά αυτή "ως συνήθως, θα πρέπει να συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν προηγουμένως" προαναγγέλλοντας και νέες δέσμες από προαπαιτούμενα.
Στο κείμενο της ατζέντας του Eurogroup δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα του χρέους αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ παραμένουν πολλά άλλα "θολά" σημεία, πέραν της συμμετοχής του ΔΝΤ, και για το τελικό ύψος των αποκρατικοποιήσεων, για την επιστροφή των κερδών ομολόγων (SNPs και ΑΝFΑ), για την ολοκλήρωση του πλαισίου των κόκκινων δανείων κ.λπ.
Σημειώνεται ότι στο θέμα "Ελλάδα" παρέμβαση έκανα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος, αφού συνεχάρη την Αθήνα για τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις, πέρασε στο... ζουμί, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις όπως αναφέρθηκε σε ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Την παραμονή του ΔΝΤ την συνέδεσε με την τύχη του ελληνικού χρέους, καθώς πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών να τηρήσει τη δέσμευσή της και να βάλει το χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι – εφόσον βεβαίως η Αθήνα πράξει όσα της αναλογούν.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr