Ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή ότι η «κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της συνέπειας για την ψήφιση, τον εμπλουτισμό και την εφαρμογή του προγράμματός της, όπως αυτό σε γενικές γραμμές αναλύθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, που έχουν ως κρίσιμο ορόσημο για τη θεσμοθέτησή τους την πρώτη αξιολόγηση.»
Επίσης εκφράζει την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης, στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μπορεί να διευρυνθεί ή σε κάθε περίπτωση να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις".
Η Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
-Οι δανειστές δείχνουν να αντιδρούν στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. Ποια πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και τι θα σημάνει εάν οι δανειστές αρνηθούν να την κάνουν αποδεκτή;
«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υποδηλώνει με σαφήνεια το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της υπέρ των πλέον αδυνάτων και διαμορφώνει ένα περιβάλλον για δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων. Επιχειρεί να θεραπεύσει σταδιακά την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στον τομέα των αποθεματικών που στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα.
Παράλληλα, πιστοποιεί τη δέσμευση που είχε ληφθεί και στις πρόσφατες εκλογές και ακολούθως μέσα στη Βουλή για τη μη μείωση των συντάξεων. Ταυτόχρονα, μέσα από τις διαρθρωτικές τομές που συνιστούν τόσο η εθνική σύνταξη προς όλους όσο και η ενοποίηση των ταμείων, δημιουργεί ένα περιβάλλον που μπορεί να αντιστοιχιθεί με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να δώσει δυνατότητα για αυξήσεις στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα πλέον προσδιορίζεται στη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη ενίσχυση όλων των δομών της πραγματικής οικονομίας που μπορούν να εγγυηθούν νέες δουλειές, στο πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας, με συμβάσεις εργασίας και με συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Όποιος έχει να προτείνει ιδέες για να γεμίζει το καλάθι του δημοσίου, που διαχρονικά μπορεί να εγγυηθεί τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ας το κάνει. Και να το κάνει τώρα. Η κυβέρνηση είναι προφανώς ανοικτή σε τέτοιες προτάσεις. Και φαίνεται, ευτυχώς, ότι είναι σαφέστατα αρνητική σε πιέσεις που μονομερώς στηρίζουν περαιτέρω την εργοδοσία ή και σε πιέσεις, όπως αυτή που υπαινίσσονται κύκλοι των δανειστών, που επιμένουν σε περαιτέρω οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων και των επιδομάτων».
-Το ενδεχόμενο να μην υπερψηφιστεί το ασφαλιστικό με τις ψήφους της πλειοψηφίας το βλέπετε, κ. Πρόεδρε; Και τι επιπτώσεις θα έχει;
«Μόλις έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, η οποία θα λάβει και διεθνείς διαστάσεις, με το οδοιπορικό υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, για τη διαβούλευση της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το τελικό ‘‘προϊόν’’ της διαβούλευσης και της συμφωνίας που θα υπάρξει, εκτιμώ ότι θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που επί τρεις μήνες συστηματικά οι εγχώριες σειρήνες της καταστροφολογίας έχουν προβλέψει. Δεν θα έχουν τη χαρά της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, θα εκτεθούν για μία ακόμη φορά.
Η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να διευρυνθεί ή σε κάθε περίπτωση να τύχει ανοχής από ευρύτερες δυνάμεις. Καθένας θα κριθεί, όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για την ευθύνη του σε ιστορικό χρόνο. Ο λαός μας, μέσα στο 2015, απέδειξε ότι διαθέτει τη σοφία για να χρεώνει και να πιστώνει, επί της ουσίας κι όχι στη βάση των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων της εγχώριας διαπλοκής, τις ευθύνες στους κομματικούς φορείς.
Επίσης η πλειοψηφία του λαού επέδειξε θαυμαστά δείγματα αλληλεγγύης και συνειδητής υπομονής μπροστά σε μείζονα θέματα όπως η έκρηξη του προσφυγικού και η επιβολή των capital controls».
-Στην κυβέρνηση, πάντως, παρατηρούμε φαινόμενα αντιφατικών δηλώσεων, πρόχειρα νομοσχέδια, ακόμα και φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών. Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού ή ανάγκης στο μέλλον διορθωτικών κινήσεων; Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ποιο πρέπει να είναι, κ. Πρόεδρε;
«Στον οδικό χάρτη που έδωσε στο υπουργικό συμβούλιο, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, ο πρωθυπουργός, φαίνεται καθαρά η σημασία των νομοθετικών και των ευρύτερων πολιτικών παρεμβάσεων που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για το πρώτο τετράμηνο του νέου έτους. Ήδη, θα έρθουν άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση δύο μεγάλες τομές, που αφορούν στη δημόσια διοίκηση και στην είσπραξη μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή που υπάρχει μέσα στις γνωστές λίστες. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχει δυστυχώς και μια ανοικτή διαμάχη με ένα μέρος λειτουργών της δικαιοσύνης, που φέρονται ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πλήρη απραξία και αναποτελεσματικότητα σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα που σφράγισε τα χρόνια της κρίσης. Καθένας κρίνεται και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από προσχηματικούς νομικισμούς.
Η κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της συνέπειας για την ψήφιση, τον εμπλουτισμό και την εφαρμογή του προγράμματός της, όπως αυτό σε γενικές γραμμές αναλύθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, που έχουν ως κρίσιμο ορόσημο για τη θεσμοθέτησή τους την πρώτη αξιολόγηση.
Το πεδίο όμως που θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική είναι αυτό της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για την οικονομία με όπλα το πολύ σωστό βήμα που έγινε για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα υποβληθεί εγκαίρως και βεβαίως τη δρομολόγηση της απομείωσης των υποχρεώσεων της χώρας για το χρέος. Σ’ αυτό το “μεγάλο κάδρο” χωράνε και οι επιμέρους ή συνολικότερες παρεμβάσεις του ιδιαίτερου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για την κοινωνική οικονομία ή για τη λειτουργία ιδιαίτερων τραπεζικών μονάδων που να εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών κ.λπ.».
-Αλήθεια, τι μήνυμα αποστέλλει η πλειοψηφία, αποσύροντας νομοσχέδια που έχει ήδη ψηφίσει κάτω από την πίεση των δανειστών; Και τι είδους Ευρώπη είναι αυτή που απαιτεί απόσυρση νομοσχεδίων; Σας ενοχλεί η συνεχής κατάθεση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Ζητήσατε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη διαδικασία;
«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το ασφαλιστικό θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. Κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μικρύνει ο χρόνος του μεταβατικού διαστήματος και να μειωθούν οι εξαιρέσεις από τον κανόνα τακτικής νομοθέτησης. Δεν είμαστε ευτυχείς όταν υπάρχουν ΠΝΠ, ακόμα κι αν αυτές είναι περίπου υποχρεωτικές, όταν αναφερόμαστε σε έκτακτες διαδικασίες για την ανακούφιση του προσφυγικού ή σε προθεσμίες που αφορούν στην 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Σε όλες όμως τις συζητήσεις μέχρι τώρα υπάρχει άνεση για τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά είναι πολύ αρνητικό σημάδι, που επιδρά πάνω στο βαθμό προετοιμασίας των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων, όταν αναρτώνται τα νομοσχέδια και δεν υπάρχει ο κατάλληλος και επαρκής χρόνος για την ενδελεχή μελέτη και πιθανή τροποποίησή τους.
Ας μην κάνουμε όμως τους εκ του ασφαλούς πολιτικούς εισαγγελείς προς μια κυβέρνηση και προς ένα προεδρείο της Βουλής που βρίσκονται εδώ και μήνες μέσα σε μια ιδιότυπη εμπόλεμη κατάσταση με προφανείς δεσμεύσεις και ομηρίες, τις οποίες προσπαθούμε σταδιακά να άρουμε με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αρκετά πριν από το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας».
-Η προκάτοχός σας σας επιτίθεται συνεχώς και μάλιστα με σφοδρό τρόπο. Μετά τα συγχαρητήρια που σας έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι πρέπει να αναμένετε και τα συγχαρητήρια Σαμαρά-Βενιζέλου. Γιατί αυτή η σφοδρότητα εναντίον σας, κ. Πρόεδρε;
«Είναι θλιβερή η προσπάθεια, με προφανή στόχο την επικοινωνιακή πολιτική παρουσία και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος για την ίδρυση κομματικού φορέα, να υπάρχει σε καθημερινή βάση ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο εναντίον όλων των εκλεγμένων, πρόσφατα μάλιστα, πολιτειακών παραγόντων. Ταυτόχρονα διανθίζεται η παρουσία αυτή με εκρήξεις ψευδολογίας, δικομανίας και μιας πρωτοφανούς και ανοίκειας χρήσης “αριστερόμετρου” καθώς και ανεύθυνης ρητορικής περί “προδοτών”.
Αποτελεί πολιτική εθελοτυφλία το να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι ότι η Βουλή μπορεί να λειτουργεί και να παράγει έργο, το οποίο προφανώς βρίσκεται στην κρίση του λαού και της ιστορίας και είναι αποτέλεσμα συγκερασμού οξύτατων, πολλές φορές, αντιπαραθέσεων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, χωρίς να υπάρχει διοικητικός αυταρχισμός, αυθαιρεσία, εκφοβισμός και εξάντληση των εργαζομένων. Η Βουλή και ο Πρόεδρός της είναι αδιανόητο και συνιστά θεσμικό ατόπημα να επιχειρούν την υπονόμευση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών. Αυτή την υπόμνηση έκανε προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής έχει υποχρέωση να αντιστέκεται κι όχι να υποθάλπει τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Οφείλει να μεριμνά για την καλή λειτουργία και την αξιοποίηση των υπηρεσιών, των υποδομών και των πολλαπλών δυνατοτήτων της Βουλής. Οφείλει να εφαρμόζει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα χωρίς τυπολατρία και προσωπικές στρατηγικές. Οφείλει, επίσης, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα του Κοινοβουλίου προς την κοινωνία, καθώς και για να εξαφανιστούν οι σκιές που υπάρχουν στον κόσμο περί προνομιακής μεταχείρισης των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής».
-Ούτε τα πόθεν έσχες του 2013 δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, κ. Πρόεδρε. Τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες περί συγκάλυψης του πολιτικού χρήματος;
«Στη Βουλή θα μείνουν μόνο οι διαδικασίες για το πόθεν έσχες του πολιτικού προσωπικού και όχι για όλες τις άλλες κατηγορίες, που θα περάσουν στην ειδική αρχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι κοινός τόπος ότι μπορεί και πρέπει να γίνεται πιο γρήγορα ο έλεγχος αυτών των διαδικασιών κι ότι πρέπει να γίνει δυνατή η διερεύνηση του πόθεν κι όχι μόνο η διαπίστωση για τα εισοδήματα ή τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση.
Σας ανακοινώνω ότι θα προχωρήσουμε σε πλήρη εφαρμογή ενός έτοιμου ηλεκτρονικού μοντέλου, μιας πλήρους πλατφόρμας που θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια και διασταύρωση στοιχείων, όπως επίσης και για τη συγκέντρωση των στοιχείων χωρίς την απίστευτη γραφειοκρατία που οδηγεί πολλές φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους υπαλλήλους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ιδιαίτερα κάθε μήνα Δεκέμβριο….
Με την ευκαιρία να σας πω πως είχαμε ατύπως, προ εβδομάδων, μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το ζήτημα της ισονομίας στη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες όλων των κατηγοριών που υποχρεούνται να το υποβάλλουν. Μπορούμε, χωρίς κραυγές και αναθέματα, να βρούμε λύσεις για όλα τα θέματα. Στο συγκεκριμένο προτείνουμε, τουλάχιστον, να είναι υποχρεωτική κι όχι δειγματοληπτική η έρευνα από ένα επίπεδο και πάνω για όλες τις κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που υποβάλλουν πόθεν έσχες και η σχετική έκθεση να δίνεται εγκαίρως για κάθε παρελθούσα χρήση στις αρμόδιες αρχές, ανεξάρτητα εάν αναρτάται ή όχι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr