Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, θα βάλει τη σφραγίδα του και θα εισηγηθεί την κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ. στο συνέδριο του κόμματος, τόνισε.
Για τις διαφορές του με τον έτερο υποψήφιο πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι είναι περισσότερο στον τομέα της εφαρμοσμένης πολιτικής και όχι της ιδεολογίας και χαρακτήρισε «τεχνητούς» τους διαχωρισμούς σε Καραμανλικούς και Μητσοτακικούς.
Εξήγησε πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την ανανέωση και σημείωσε πως «ανανέωση χωρίς αξιοκρατία είναι ευνοιοκρατία και παρεοκρατία», ενώ ηλικιακή μόνο ανανέωση δεν είναι ανανέωση. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης τόσο σε πρόσωπα, όσο και στις δομές του κόμματος που πρέπει να επικαιροποιηθούν.
Επανέλαβε τη θέση του ότι μόνον οι απολύσεις δεν είναι μεταρρύθμιση και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπήρχαν αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. στην ψήφιση μέτρων από την κυβέρνηση Σαμαρά ή τουλάχιστον δεν εκδηλώθηκαν τότε. «Από πού προκύπτει ότι δεν υπήρχαν αντιδράσεις», αναρωτήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αντιθέτως τόνισε ότι και ο ίδιος είχε αντιδράσει, αλλά και, ως πρόεδρος της Βουλής, είχε γίνει αποδέκτης αντιδράσεων βουλευτών σχετικά με την ψήφιση νομοσχεδίων.
Σε ό,τι αφορά στην κριτική που έκανε στο θέμα της απόλυσης των καθαριστριών και άλλα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά επισήμανε πως αυτή έγινε γιατί υπήρξαν σοβαρά λάθη τα οποία κόστισαν στη Ν.Δ., τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν και πρέπει να βγουν διδάγματα από αυτά.
Σχετικά με τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε πως του ζήτησε να μην το εμπλέξει στις εσωκομματικές εκλογές γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα. «Είναι λάθος να θέτεις το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος σε κομματικό επίπεδο», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα συμβούλεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να το περιορίζει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, διότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείς να κάνεις συναλλαγή» και επειδή το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι το μοναδικό που οι βουλευτές ψηφίζουν μόνο κατά συνείδηση φανερά και χωρίς κομματική γραμμή.
Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. είναι σήμερα έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αν πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Θεωρεί, επίσης, ότι η Ν.Δ. ήταν έτοιμη και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου και άρα δεν συμμερίζεται την άποψη όσων λένε ότι δεν ήταν έτοιμη και χρειάζεται χρόνο ακόμη για να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Παρόλα αυτά παρατήρησε πως «οι εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο», ενώ μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.
Για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι έχει επικοινωνία μαζί του και αυτό είναι και καθήκον του. «Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν είναι πάντα πολιτικές και δεν έχουν πάντα πολιτικό μήνυμα. Επικοινωνώ με τον κ. Καραμανλή είναι και μέσα στα καθήκοντά μου. Συνομιλώ και με βουλευτές άλλων κομμάτων, αυτό δεν σημαίνει πολιτική ζύμωση, πολιτική στήριξη», επισήμανε.
Διέψευσε όσα γράφονται για «ψυχρότητα» στις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τόνισε πως είναι καλές και φιλικές.
Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είπε ότι θεώρησε πως δεν είναι πρέπον να επικοινωνήσει μαζί του μέχρι να τελειώσει και ο δεύτερος γύρος, για να μην εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού της στάσης του την Κυριακή. «Εγώ απευθύνομαι σε όλους», τόνισε και σημείωσε πως κάθε υποψήφιος που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο μελών της Ν.Δ. δεν είναι και «ιδιοκτήτης». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ένιωσε την ανάγκη να τηλεφωνήσει στον Απόστολο Τζιτζικώστα, προκειμένου να του ευχηθεί για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά δεν το έκανε. Παρέπεμψε σε επικοινωνία από τη Δευτέρα και επίσκεψή του στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές εναντίον του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, λέγοντας πως το καταστατικό του κόμματος που έφτιαξε προβλέπει ότι μπορεί να αμφισβητηθούν οι πρόεδροι της Ν.Δ. όχι, όμως, οι γραμματείς.
Για τη Ν.Δ. είπε ότι δεν είναι ούτε μνημονιακή, ούτε αντιμνημονιακή. Απλώς θέλει ένα άλλο μείγμα πολιτικής από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Στον χώρο της συνέντευξης Τύπου ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, δήμαρχοι και πρόεδροι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr