Απο τη μία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις μνημονιακές του υποχρεώσεις, τις οποίες και οφείλει να εφαρμόσει κατά γράμμα ενώ παράλλλα έχει να υπερασπιστεί κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αρχίζουν και δυσαρεστούνται ολοένα και περισσότερο από τα σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα που έρχονται προς ψήφιση.
Πρώτο και βασικό στοίχημα για τον κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους, είναι το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου, να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να… γυρίσει το παιχνίδι και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό επιχείρημα που, ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, προτάσσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές κάθε φορά που καλούνται να… δικαιολογήσουν την υπερψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων.
Tα «καυτά» μέτωπα
Τα «καυτά» μέτωπα ανοίγουν με την έναρξη του νέου έτους και στους κόλπους της κυβέρνησης έχει γίνει κατανοητό πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα:
• Ασφαλιστικό: Είναι πρώτο στο ημερολόγιο της κυβέρνησης και οι πτυχές του πολλές. Από την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, τον περιορισμό των δικαιούχων ΕΚΑΣ, μέχρι τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και την μείωση παροχών των ταμείων.
• «Κόκκινα δάνεια»: Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πλαίσιο διαχείρισης όλων των κατηγοριών των «κόκκινων δανείων». Ο Γ. Σταθάκης, μάλιστα, θυμίζει με δηλώσεις του την εξαίρεση τριών κατηγοριών (στεγαστικά α’κατοικίας, καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων) από την πώληση σε ξένους επενδυτές.
• Μεσοπρόθεσμο: Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τον προϋπολογισμό του 2016 απαιτεί νέα μέτρα, το ύψος των οποίων δεν έχει οριστικοποιηθεί, την ώρα που ακόμα καταβάλλονται φόροι (ΕΝΦΙΑ).
Οι προσδοκίες
Παρά τη… βαριά κληρονομιά του 2015, ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για το νέο έτος, στέλνοντας μήνυμα ότι μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα.
Αυτό σημαίνει, ότι πρώτη προτεραιότητα του Μαξίμου δεν είναι άλλη παρά η έξοδος της χώρας από την κρίση, που θα αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές βάζοντας τέλος στην πενταετή επιτροπεία των δανειστών.
Δεδομένο θεωρείται επίσης πως το Μέγαρο Μαξίμου τα «δίνει όλα» για τη ρύθμιση του χρέους, με την προσδοκία ότι θα πάρει το «πράσινο φως» και η ελληνική οικονομία θα περάσει στην χρηματοδότηση από τις αγορές.
Τεράστιο στοίχημα, τέλος, είναι και η αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, που για την κυβέρνηση -και όχι μόνο- αποτελεί σοβαρό «πονοκέφαλο». Η στάση της ΕΕ παραμένει προβληματική την ώρα που η Τουρκία παίζει ουςιαςτικό ρόλο στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, καθώς τελικός προορισμός των περισσότερων μεταναστών είναι το Βερολίνο και άλλες πόλεις του πλούσιου Βορρά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr