Η θέση που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι η απόρριψη κάθε μείωσης συντάξεων, είτε κύριων είτε επικουρικών. Παρότι η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, περιλάμβανε μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την απέρριψε, επιδιώκοντας να μην περιλαμβάνει η ελληνική θέση αφετηρίας καμία πρόταση για μειώσεις.
Συγκεκριμένα, οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς προβλέπουν αύξηση των εσόδων προς το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (1% συνολικά, με το βάρος να επιμερίζεται μισό μισό ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους), ενώ υπάρχει και η σκέψη για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι τελικά δεν θα αποφευχθούν μειώσεις συντάξεων, καθώς το ποσό που απαιτείται είναι πολύ μεγάλο και φτάνει περί τα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ. "Ψαλίδι" θα υπάρξει στις επικουρικές, ενώ ενδέχεται να μην αποφευχθεί και μείωση των υψηλών κύριων συντάξεων.
Εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει από τους θεσμούς πρόταση που να συνδυάζει κλιμακωτή μείωση των επικουρικών άνω των 170 ευρώ, αύξηση των εισφορών (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους) και αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές απορρίπτουν την αντιπρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρώντάς την αντιαναπτυξιακό μέτρο, και επιμένουν η "τρύπα" των 665 εκατ. ευρώ να "κλείσει" με μείωση συντάξεων. Ωστόσο, περιμένουν την οριστική πρόταση της κυβέρνησης, με τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία και τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Στα πλαίσια αυτά, η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή και ο Ιανουάριος ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για την πορεία της κυβέρνησης. Της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, άλλωστε, έπονται η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και η φορολόγηση των αγροτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr