Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου δεν ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις, αλλά αντίθετα με το νόμο 4356/2015 οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι συνεχίζεται «η συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης» σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία «δυστυχώς αναπαράγεται άκριτα και από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται λόγος για «νέα απόπειρα σπίλωσης» και υπογραμμίζεται:
«Οι ίδιοι κύκλοι που κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης και των συζητήσεων στη Βουλή κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι αφήνει ατιμώρητες τις διαταράξεις της συγκοινωνίας για να "χαϊδεύει" διαδηλωτές, τώρα "θλίβονται" για το αντίθετο: ποινικοποιούνται, ισχυρίζονται, οι διαδηλώσεις, εντείνεται η καταστολή τους κ.τ.λ.».
«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», τονίζει στην ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης και σημειώνει:
«Πριν τον πρόσφατο νόμο 4356/2015, φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών με διαδηλώσεις ή άλλους τρόπους ήδη αντιμετωπίζονταν ποινικά σαφώς με βαρύτερο τρόπο. Είτε γινόταν προσφυγή στο άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα, που απειλεί με πολύ βαρύτερες ποινές, είτε στο άρθρο 292 που πριν την πρόσφατη αλλαγή του, επίσης απειλούσε με αυστηρότερες ποινές. Ας σημειωθεί όντως ότι, στηριζόμενη στον ενδεικτικό χαρακτήρα της σχετικής απαρίθμησης, ήδη η νομολογία (βλ. και απόφαση 595/2015 Αρείου Πάγου) σταθερά υπήγαγε στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα και τις παρακωλύσεις συγκοινωνίας με διαδηλώσεις στους αυτοκινητοδρόμους. Με τον πρόσφατο νόμο, όμως, οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες. Η νέα ρύθμιση μάλιστα εισφέρει δύο ακόμα αλλαγές: Αποποινικοποιεί πλήρως την τέλεση της πράξης από αμέλεια και προσφέρει στο δικαστήριο τη δυνατότητα απαλλαγής ακόμη και σε περίπτωση πρόθεσης, αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr