Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κι αυτό την ώρα που την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη της ανάπτυξης της δύναμης Rabit στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει ουσιαστική υλικοτεχνική στήριξη. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα επιχείρηση θα φέρει πολύ λίγα νέα επιχειρησιακά μέσα, ενώ άγνωστο είναι τι νέα δεδομένα θα διαμορφώσει στο πεδίο της συνολικής διαχείρισης των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό το γεγονός ήδη δημιουργεί προβληματισμό στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, που εκφράζουν την προθυμία τους για στενή συνεργασία.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό αλλά και την εξ αυτού πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής «κρύβεται» ένα σχέδιο που προωθείται από κύκλους της ΕΕ και μέρος του αμυντικοβιομηχανικού λόμπι που στόχο έχει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται σημαντικά βιομετρικά data, θα έχει μεγάλο budget και θα στηρίζει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά Schäuble για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού που επαναφέρει ο γερμανός υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild. Ύστρερα από μια χρονιά κρίσεων και την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που κατέδειξαν τα όρια των ατομικών δυνατοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός υποστηρίζει: «Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Οι πόροι που δαπανούνται στους 28 εθνικούς στρατούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά αν συγκεντρωθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει σταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή ή την Αφρική χωρίς ισχυρότερη δέσμευση της Ευρώπης». Ως πραγματιστής, όπως αναφέρει η εφημερίδα που αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Γερμανίας, ο Schäuble επιθυμεί να προχωρήσει βήμα-βήμα. «Μια διαιρεμένη Ευρώπη δεν έχει επιλογή», τονίζει ο υπουργός με νόημα.
Εντείνεται η πίεση στην Ελλάδα
Την ενίσχυση των ελέγχων για πλαστά συριακά διαβατήρια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κυρίως αυτά στην Ελλάδα και την Ιταλία, ζητά με χθεσινή επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. Ο υπουργός καλεί την ΕΕ να βελτιώσει τον εξοπλισμό ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της και να χρησιμοποιήσει τη βάση STLD της Interpol, η οποία καταγράφει κλεμμένα ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επιμένει στους ελέγχους ασφαλείας στα hotspots και παράλληλα καλεί την ΕΕ να «ευαισθητοποιήσει» την Τουρκία, όπου υπάρχουν κλεμμένα κενά συριακά διαβατήρια, που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενα αγοραπωλησίας.
Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber στην ε/φ FAZ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα δεν διασφαλίζει τα σύνορα με τις σημερινές προδιαγραφές του Schengen και με αυτόν τον τρόπο αποτυγχάνει στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Όταν τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει η Ευρώπη μέσω της υπηρεσίας φύλαξης εξωτερικών συνόρων Frontex να μπορεί να αναλάβει για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων τη διοίκηση. Η πρόταση νόμου γι’ αυτό βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στο τραπέζι, ελπίζω ότι ια υποστηριχθεί πανευρωπαϊκά. Όταν οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν από την Frontex, θα πρέπει να σκεφτούμε μια προσωρινή απομάκρυνση από το χώρο Schengen.»
Γιώργος Αλεξάκης