Η ρητή υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα μαζί με ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνει την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους.
Όλα τα μέτωπα «καίνε»: από το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών, έως τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κανονικά η επόμενη αξιολόγηση από πλευράς κουαρτέτου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, αλλά, τίποτε δεν αποκλείει να αναφυούν απρόβλεπτα εμπόδια, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως την τελευταία πενταετία και να εγκλωβιστεί το Μαξίμου σε πολιτικό τέλμα την ώρα που θα η ΝΔ θα προχωρεί σε ανασύνταξη μετά τις 10 Ιανουαρίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ανέκρουσε αμέσως πρύμναν στο ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ που ο ίδιος άνοιξε, εκτιμώντας ότι αν επέλθει συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικά, η κυβέρνηση θα μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση την πολιτική της μοίρα σε βάθος τριετίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.
Τα στελέχη του Μαξίμου, προσβλέπουν στη σταθεροποίηση των τραπεζών, τη στροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, τη σταδιακή άρση του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι.
Η διακύβευση της προσεχούς διαπραγμάτευσης είναι πάντως, ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή της είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την χειμαζόμενη οικονομία.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν προμηνύεται να είναι ανέφελη για την κυβέρνηση, η οποία επανέλαβε την Κυριακή (Σκάϊ) με τον υπουργό Επικρατείας, Α Φλαμπουράρη, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση κύριων συντάξεων, αναγνωρίζοντας όμως ότι το κούρεμα θα αφορά στις επικουρικές. .
Ειδικά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα χρειαστεί να υπερβεί ακόμα και αυτόν τον κακό εαυτό της, για να καταφέρει να μειώσει το 2016 τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ χωρίς να θίξει τις κύριες συντάξεις.
Είναι σαφές ότι τα φλέγοντα προβλήματα που έχει μπροστά της θα βάλλουν σε δεινή δοκιμασία τις κοινοβουλευτικές αντοχές ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Μαξίμου;
Υπό την πίεση του ΔΝΤ, να επιβληθούν σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, «για ιδεολογικούς λόγους», όπως λέει ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και μετά το Ταμείο, που στηρίζει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους, να αποχωρήσει από το Πρόγραμμα, αφήνοντας το Μαξίμου στα κρύα του λουτρού…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr