Υπογραμμίζει δε πως για την ανασυγκρότηση του χώρου «πρέπει όλοι να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Athens Voice με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του, επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεχίζουν να «επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας», καθώς δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του.
«Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό» προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος» σημειώνει και προτείνει τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας «από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο».
Σε αυτοκριτικούς τόνους παραδέχεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της πρωθυπουργικής του θητείας ήταν η διαδικασία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. «Είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα -μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία- ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα» λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.
Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει επίσης εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε το 2001 η μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό λέγοντας ότι προτίμησε μια πιο περιορισμένη μεταρρύθμιση που είχε και την αποδοχή των εργαζομένων επειδή «την περίοδο εκείνη προετοιμαζόταν η εισαγωγή του ευρώ στη φυσική του μορφή που πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα την 1/1/2002» και «έτρεχαν οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».
Συνολικά, αποτιμά ότι η οκταετής πρωθυπουργική του θητεία ήταν επιτυχής, με κορυφαίους σταθμούς την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, όπου από περιθωριακό κράτος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετατράπηκε σε χώρα η οποία εξασφάλιζε τις αναγκαίες προϋποθέσεις οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης.
Απαντώντας σε όσους του καταλογίζουν ότι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ήταν προβληματική, καθώς μπήκαμε χωρίς την απαιτούμενη θεσμική προετοιμασία ο κ. Σημίτης απαντά: «Πρόκειται για ένα ανόητο επιχείρημα. Η Ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει "περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς"... Από τη στιγμή που προχώρησε γοργά στην ΕΕ το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος, η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να μη συναντήσει αργότερα ανυπέρβλητα εμπόδια στη συμμετοχή της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr