Λίγες ώρες αργότερα, στις 17:00 τοπική ώρα Στρασβούργου αναμένεται η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για την κοινή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή της ΕΕ, που "καίει" τη χώρα μας. Τη σχετική παρουσίαση στο Στρασβούργο θα κάνει ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος αναμένεται να κυριαρχήσει και στην πολιτική συζήτηση εν όψει Συνόδου Κορυφής.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κουζιάς που βρίσκεται στις Βρυξέλλες με αφορμή το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τόνισε: “Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν στο πόδι να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στο πλαίσιο των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους-μέλους, όσον αφορά στην προάσπιση της ασφάλειάς του και στο μεταναστευτικό”.
Κύκλοι στην Κομισιόν προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο ώστε η Ευρωσυνοριαφυλακή να αντικαταστήσει την Frontex, έχοντας επιχειρησιακή δυνατότητα κι όχι μόνο γραφειοκρατική. Το σχέδιο προβλέπει το νέο όργανο να διαθέτει αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με τη Frontex και δυνατότητα αγοράς εξοπλισμού. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η Ευρωσυνοριαφυλακή να έχει αυξημένο ρόλο και να μπορεί να προχωρά σε εφαρμογή διαδικασίας επιστροφών. Παράλληλα τονίζεται ότι θα έχει δυνατότητα ανάπτυξης δυνάμεων στα σύνορα του κράτους μέλους όταν θεωρείται πως δεν φυλάσσονται επαρκώς χωρίς να χρειάζεται να προηγείται αίτημα του κράτους μέλους, ή έγκρισή του.
“Δεν θεσπίζουμε μια μόνιμη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα υποκαθιστά τις εθνικές τελωνειακές αρχές. Όχι, αυτό που κάνουμε είναι να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό φορέα για τη φύλαξη των συνόρων, προς τον οποίο τα κράτη-μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν ένα κράτος-μέλος δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση ή δεν είναι σε θέση να το πράξει, θα στέλνει ο φορέας αυτός προσωπικό σε άλλες χώρες για τη φύλαξη των συνόρων”, εξηγεί σε Ολλανδικό έντυπο ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα κάνει την παρουσίαση στο Στρασβούργο.
Αυτή η δυνατότητα φύλαξης συνόρων, όμως, όπως αναφερεται, θα χρησιμοποιείται σαν τελευταία λύση για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν. "Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι κοινά και η διαχείρισή τους πρέπει να γίνει κατανοητή από τα κράτη μέλη σαν μια κοινή ευθύνη." Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμοπουλος από την Ιταλία σημείωσε ότι: "Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης, τη Συνθήκη Σένγκεν. Μόνο έτσι ενισχύουμε τη ζώνη Σένγκεν. Δημιουργούμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και διασφαλίζουμε συστηματικούς ελέγχους στα κοινά ευρωπαϊκά μας εξωτερικά σύνορα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποφέρουν και σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό, γνωρίζουν καλά την έκταση του προβλήματος”.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σώμα θα περιέχει αξιωματικούς των κρατών μελών στων οποίων τα σύνορα θα βρίσκεται. Το προσωπικό του νέου σώματος θα λογοδοτεί στις αρχές και τους νόμους του κράτους μέλους στο οποίο φιλοξενείται.
Πάντως το σχέδιο που παρουσιάζεται από την Επιτροπή θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί και να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη, ενώ αναμένεται να αποτελέσει σημείο "ανατολίτικου" παζαριού τόσο λόγω των χρημάτων που απαιτούνται όσο και λόγω του σκληρού πυρήνα κρατικής πολιτικής που θίγει.
Αποστολή στο Στρασβούργο
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr