Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευτυχώς που υπήρξε η πολιτική αλλαγή και αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και προστάτευσε τους πολύ φτωχούς ανθρώπους με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και την πρώτη κατοικία για τα λαϊκά στρώματα, και θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε και τους συνταξιούχους, ακόμη και μόνοι μας, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».
«Θα σταματήσουμε την καταστροφή όπως είπαμε προεκλογικά» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, το οποίο όπως είπε ο κ. Παππάς «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις επόμενες μέρες», τόνισε ότι μόνο ως εθισμό στη λογική των αλλεπάλληλων περικοπών μπορεί να εξηγήσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έχουν επισυμβεί έντεκα κύματα περικοπών με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των συντάξεων. «Και τώρα που για πρώτη φορά επιζητούμε ένα ευρύ μέτωπο για να πάμε σε αλλαγή στρατηγικής - δηλαδή να αυξήσουμε τους πόρους από άλλες πηγές - από τις εισφορές κι από άλλες πηγές, για να στηρίξουμε το επίπεδο των συντάξεων και βρίσκουμε άρνηση», κατηγόρησε τη ΝΔ. «Θα τις περιμένουμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μέχρι να κατατεθούν, δικαιούμαστε να υποθέτουμε ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι θέσεις των θεσμών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις αρχές Ιουλίου και για τις οποίες διαδήλωνε ζητώντας να ψηφίσει "ναι" ο λαός» υπογράμμισε.
Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευσης «να μην προσποιείται ότι δεν ξέρει ότι έγιναν εκλογές», λέγοντας πως θα είναι ένα εύκολο νοητικό πείραμα να ξαναπέσει στην κατηφόρα των εύκολων σεναρίων περί αριστερής παρένθεσης και απέδωσε στη ΝΔ «στρατηγικό πρόβλημα». «Οικοδομήσατε από το 2012 ότι είστε η παράταξη που θα κρατήσετε τη χώρα στην Ευρώπη και ότι η δική μας θα την έβγαζε από την Ευρώπη. Αυτό τελείωσε. Διαψεύστηκε παταγωδώς. Χρειάζεστε να σκεφτείτε έναν σημαντικό λόγο που θα τον εξηγήσετε στο λαό για να πειστεί ότι σας χρειάζεται, διότι ο λαός επέλεξε ποια είναι η παράταξη που μπορεί να τον κρατήσει στην Ευρώπη, ποια παράταξη δίνει τις μάχες, ποια παράταξη μπορεί να τον υπερασπιστεί και ποια μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στην Ευρώπη» προσέθεσε.
«Βεβαίως είχαμε προσδοκίες, δεν καταφέραμε όσα θέλαμε όταν βρεθήκαμε πρώτη φορά στη διακυβέρνηση, αλλά η ριζική διαφορά φιλοσοφίας με τη δική σας παράταξη είναι ότι εμείς αυτό που καταφέραμε το θέσαμε στην κρίση του λαού, όπως και τον εαυτό μας και ο λαός αποφάσισε» τόνισε ο κ. Παππάς.
Αναφερόμενος στην εθνική και διεθνή στρατηγική της κυβέρνησης που επηρεάζει τις εξελίξεις «σε μια Ευρώπη που - όπως ανέφερε ο κ. Παππάς - έχει αρχίσει να αφουγκράζεται τα αδιέξοδα των πολιτικών της λιτότητας», ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτισε και τις θέσεις του Γάλλου Προέδρου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, στήριξε ανοιχτά τις ελληνικές θέσεις και το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στη διατύπωση της πρότασης για ένα ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόματος σταθεροποιητής και μηχανισμός αναδιανομής εισοδημάτων μέσα στην ΕΕ. Χαιρέτισε επίσης τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Πορτογαλία, όπου συμμετέχει το σοσιαλιστικό κόμμα, το μπλόκο της Αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα, λέγοντας ότι «είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή». Ακόμη, ο κ. Παππάς χαιρέτισε το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, ακόμη και κομμάτι των Φιλελευθέρων στήριξαν την πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον απολογισμό και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Μάλιστα, ο κ. Παππάς έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι όλες οι φάσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν με όρους διαφάνειας κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. «Θα διατυπώσουν όλοι τις πολιτικές τους θέσεις. Δεν υπάρχουν πλέον αυθεντίες. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική, αυτός είναι ο δικός μας δρόμος κι αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού κι αυτόν τον δρόμο θα τον βαδίσουμε με αποφασιστικότητα για να έρθουν καλύτερες μέρες» ξεκαθάρισε.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τη ΝΔ να συναινέσει να εργαστεί για να υπάρξει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη σύνθεση, επισημαίνοντας πως στη Διάσκεψη των Προέδρων κάθε κόμμα μπορεί να αποδείξει τι προθέσεις έχει. «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει κανένα κόμμα να παίξει το παιχνίδι συμφερόντων, και ειδικώς η ΝΔ θα πρέπει να δείξει υψηλή ευθύνη», τόνισε.
Απαντώντας στη «μηδενιστική και καταστροφολογική» - όπως τη χαρακτήρισε - κριτική της αντιπολίτευσης, που κατατείνει πως η σημερινή είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, κάλεσε όλους να αναλογιστούν πού θα βρισκόταν η χώρα αν δεν είχε επισυμβεί η πολιτική αλλαγή.
Ανέφερε πως στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ζητούσε την έγκριση της πιστοληπτικής γραμμής και δεσμευόταν να πράξει όσα είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την επόμενη μέρα η Κομισιόν απαντούσε πως οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες άνευ όρων να πετύχουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3% και 4,5%, που συνολικά σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που αυτή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει, είναι 20 δισ. παραπάνω μέτρα. «Κι αν κρίνει κανείς από το ταλέντο και τη στοχοπροσύλωση που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά στη μονομερή περικοπή κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων, αντιλαμβάνεται ποια θα ήταν η πραγματικότητα για τα χαμηλά εισοδήματα» σημείωσε, προσθέτοντας πως τρεις μήνες μετά βέβαια, στέλεχος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η χώρα όδευε πλησίστια προς τη στάση των εσωτερικών πληρωμών για τον Μάρτιο. Άρα 20 δισ. περισσότερα μέτρα, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, 1,1 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που είναι στην ακραία φτώχεια, περικοπή του ΕΚΑΣ, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας. «Εκτός στόχων, καμία μέριμνα και απροστάτευτη πρώτη κατοικία» υπογράμμισε και αντιπαρέβαλλε τη σημερινή πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν 4,8% πραγματική αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ήταν 4% η μείωση ετησίως.
Ο υπουργός Επικρατείας προκάλεσε στο σημείο αυτό τα στελέχη της ΝΔ να απαντήσουν αν καλώς ή κακώς τις κρίσιμες ημέρες, απέρριψαν το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ούτως ώστε ο κόσμος να πάει στην κάλπη του δημοψηφίσματος χωρίς τα διλήμματα, διότι - όπως είπε - ακόμη και μετά το κλείσιμο των τραπεζών ουδείς έδωσε μια σαφή απάντηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr