Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο αποφάσισε πως η Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες, αποδεχόμενη, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, το θέμα πιθανότατα θα ξανασυζητηθεί και στα μέσα του μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς η απάντηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «περισσότερη Σένγκεν».
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά αναγνωρίστηκε η προσφορά της, ενώ έκανε λόγο για εχθρική αντιμετώπιση ορισμένων κρατών-μελών, που ζήτησαν ακόμα και την αποστολή στρατού στην Ελλάδα, για να ελέγξει τα σύνορά της.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε, χωρίς πάντως να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, πως η μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδας και μπορεί να ελεγχθεί μόνο εντός της Τουρκίας.
Το μήνυμα της Κομισιόν
Βέβαια, τα θετικά μηνύματα για την ελληνική πλευρά είχαν έρθει, νωρίτερα, από την Κομισιόν, καθώς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρέτισε τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, που δέχθηκε τα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων.
Οι απαιτήσεις αυτές είχαν φέρει την κυβέρνηση απέναντι σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εάν δεν δεχόταν να αναπτυχθούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, δεν ενεργοποιούσε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά και δεν επισπεύσει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspot) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο εν λόγω ζήτημα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Επιτροπή υποδέχεται τις νέες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τώρα από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν εντός του χρονικού περιθωρίου τις δεσμεύσεις τους για ανάπτυξη νέων κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής (hotspot), η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέση της να υλοποιήσει πέντε νέα κέντρα υποδοχής. Υπάρχει ήδη ένα στη Λέσβο και η εργασία επισπεύδεται στα υπόλοιπα νησιά. Ελπίζουμε να υπάρξει απτή πρόοδος πριν το τέλος του έτους, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr