Να πει πως ακριβώς έχει η κατάσταση προσπάθησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης.
Ο κ. Μουζάλας φανερά καθησυχαστικός έκανε λόγο για «πιέσεις που εντείνονται όσο περνούν οι ημέρες» καθώς θέλουν να μας περάσουν νέο κύκλο μέτρων για το προσφυγικό.
«Λυπάμαι που μία σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, που είναι μία σοβαρή εφημερίδα, που όμως γράφει ψέματα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλώσεις» και παρέθεσε σειρά δηλώσεων που διαψεύδουν ότι υπάρχουν σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.
«Άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, έχουν σκληρές θέσεις και για το προσφυγικό και για τη χώρα μας, άλλες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, αναγνωρίζουν τη δουλειά μας και είναι αντίθετες με τακτικές όπως ανύψωση φρακτών», τόνισε και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου να αποκρούσει ενωμένη τις επιθέσεις.
Ειδικά για το έγγραφο που κυκλοφορεί, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα κείμενα που κατατίθενται και συζητούνται σε 24ωρη βάση πριν τη Σύνοδο των Υπουργών, προκειμένου η κάθε πλευρά να προωθήσει τις θέσεις της. «Να περιμένετε να δείτε το τελικό κείμενο της Συνόδου», είπε χαρακτηριστικά.
«Η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Υπάρχει μία προσπάθεια να αλλάξει χωρίς αιματηρή βία. Έχετε δίκιο ότι καθυστερούν τα τρένα», είπε ο κ. Μουζάλας για την Ειδομένη.
Πρόσθεσε πως «όποτε έχω πει ότι η κατάσταση θα αλλάξει (π.χ. στη Λέσβο και στη Βικτώρια) έχει γίνει. Με αυτή την έννοια σας λέω ότι στην Ειδομένη θα δοθεί λύση. Δεν θα είναι μία βόλτα στο δάσος των παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας».
«Όχι με λουλούδια, ούτε με ξύλο», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «το σχέδιο υπάρχει» και ζητώντας μία διορία 4-5 ημερών.
Όσον αφορά την κριτική για «ξέφραγο αμπέλι» και «αφύλακτα σύνορα», ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι «τα χερσαία σύνορα τα διαχειριζόμαστε άψογα, δεν έχουμε εισροή από εκεί. Στα θαλάσσια η αποτροπή σημαίνει πνιγμός, το ξέρουν όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει και έχουμε πει ότι δεν θα το κάνουμε».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε μία συνολική αποτύπωση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και υποκειμενικές αδυναμίες, ακόμη και δικές του. Έκανε λόγο για «ψέμα, διαστρέβλωση, αδυναμία και απόκρυψη».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα πολιτικής προστασίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε το εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο επισυναπτόμενο αρχείο
- eggrafo sinthikis sengken (110 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr