Όμως, αν ξεπεράσει κανείς την απλή σκέψη ότι δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια προς τούτο- αρκούν όσα (δεν) πράττουν οι ίδιοι οι στυλοβάτες του…- τότε προκύπτει αμέσως μετά η εύλογη απορία: Γιατί κανένας δε μιλάει με ονόματα;
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αναβαθμίζοντας το θέμα στο ανώτατο επίπεδο, κατηγορεί την αντιπολίτευση, μετά το φιάσκο της Σύσκεψης Αρχηγών, ότι μεταφέρει στον πολιτικό ανταγωνισμό τις διαθέσεις αλλότριων συμφερόντων που επιθυμούν να θέσουν την κυβέρνηση σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να οικοδομήσει γέφυρες με τους άλλους αρχηγούς, χωρίς όμως να εμφανίσει κοστολογημένες προτάσεις για το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού. Επιδίωξή του, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι να εκμεταλλευθεί την άρνησή τους να συνταχθούν με τις επιλογές του στην διαχείριση του ασφαλιστικού, προκειμένου να συσπειρώσει τους 153 βουλευτές της ασταθούς πλειοψηφίας, προβάλλοντας το φάσμα της πτώσης της κυβέρνησής του, είτε του εξαναγκασμού του να συγκυβερνήσει «με τους εκπροσώπους του παλαιού πολιτικού κόσμου»…
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις βαρειές διαθέσεις, υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας (real.gr) ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών, όχι μόνον δεν τρίζει, αλλά, είναι άκρως πιθανόν να διευρυνθεί. Ακόμα κι αυτό συμβεί, πόσα μακρυά μπορεί να πάει αυτή η κυβέρνηση;
Στο κλίμα αυτό κι ενώ επίκειται η συζήτηση στη Βουλή, νέας σειράς σκληρών μέτρων, έχουν σημασία οι τόνοι στους οποίους θα κινηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκαλείται σε λίγες ώρες, την Τρίτη.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση αποσύνθεσης στην οποίαν έχει περιέλθει η ΝΔ, αναδεικνύει την αξιωματική αντιπολίτευση σε παράγοντα συστημικής αστάθειας. Η διαλυτική πορεία είναι εμφανής, καθώς η ΝΔ, είναι αμφίβολο αν προλάβει τελικώς τις προθεσμίες προκειμένου να οργανώσει αξιοπρεπώς εσωκομματικές εκλογές μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Ομάδα βουλευτών προτείνουν να μην οριστούν τώρα εκλογές, αλλά να οδηγήσει ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης το κόμμα σε συνέδριο από όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αλλαγή ηγεσίας. Οι προτάσεις αυτές, όμως, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα που ζητούν να εφαρμοστεί το καταστατικό και να μην αλλάξει τώρα ο τρόπος εκλογής.
Δηλώσεις όπως του Β. Μεϊμαράκη ότι εκτυλίσσεται σχέδιο διάλυσης της ΝΔ αλλά, και της Ντόρας Μπακογιάννη για σαμποτάζ των εκλογών από συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα, διαχέουν τη νοσηρότητα στο σύνολο του κομματικού κορμού και της βάσης, η οποία παρακολουθεί έκθαμβη και απογοητευμένη τους θεατρικούς βυζαντινισμούς και τις ανελέητες μάχες παρασκηνίου.
Έρχονται μέρες θερμές, όπως προβλέπουν πολλοί βάσιμα πλέον στην πολιτική αγορά και ο χρόνος αποκτά και πάλι, αξιοσημείωτη πυκνότητα, σε μια συγκυρία που η χώρα λυγίζει χωρίς σχέδιο, κάτω από το βάρος σύνθετων προβλημάτων και επαχθών υποχρεώσεων του τρίτου Μνημονίου, την εφαρμογή του οποίου, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς.
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr