Μετά και την επεισοδιακή χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όλα δείχνουν πως η εσωκομματική διαδικασία των εκλογών μετατίθεται για τις 13 Δεκεμβρίου, με πιθανό δεύτερο γύρο στις 20 του μήνα.
Οι τέσσερις υποψήφιοι (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας) αναγκάστηκαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στα μέλη της ΚΕΦΕ και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος δεν υπέβαλε παραίτηση, για την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας, καθώς για να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να γίνει συνέδριο. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάει στην ψηφοφορία για τον αιματηρό προϋπολογισμό του 2016, που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή στις 5 Δεκεμβρίου, σε κατάσταση διάλυσης και εκπροσωπούμενη πιθανότατα από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκτελεί χρέη μεταβατικού προέδρου, Γιάννη Πλακιωτάκη. Ωστόσο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ραγδαίες εξελίξεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο τις εκλογές αλλά και ολόκληρη τη συντηρητική παράταξη.
Τα βλέμματα στη συνεδρίαση της Κ.Ο.
Το ενδιαφέρον για το γαλάζιο εμφύλιο επικεντρώνεται πλέον στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει υπό τη βαριά σκιά των πρωτοφανών καταγγελιών μεταξύ των συνυποψηφίων. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το τοπίο με τον μεταβατικό πρόεδρο που θα πάει τη ΝΔ μέχρι τις εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου και κατά πόσο ο κ. Μεϊμαράκης θα παραδώσει στον Γιάννη Πλακιωτάκη.
Μετά το χθεσινό πρωινό «ξέσπασμα», ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το απόγευμα εξαπέλυσε νέες ομοβροντίες κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Απόστολου Τζιτζικώστα, με συνεργάτες του να «βλέπουν» τον πρώτο πίσω από το φιάσκο της Κυριακής. Για αυτό το λόγο και σε μεταμεσονύχτια συνέντευξη που παραχώρησε υπογράμμισε ότι δεν θα παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος υπό την προϋπόθεση που ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος του έδωσε το χρίσμα του μεταβατικού, κάνει ανοιχτά δήλωση στήριξης στο πρόσωπό του.
Η επιστολή Μητσοτάκη
Σχετικά με την επιστολή που δημοσιοποίησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, κύκλοι του υπό παραίτηση προέδρου τόνιζαν πως «του είχε επισημανθεί ότι αρμόδια είναι η ΚΕΦΕ και είναι απορίας άξιον, γιατί τα όσα αναφέρει στην επιστολή του δεν τα ανέδειξε εκεί όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά ούτε συμφώνησε με τον εκπρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη, που είχε αναπτύξει ανάλογες επισημάνσεις (υπάρχουν πρακτικά).
Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στον κ. Τζιτζικώστα, υπογράμμιζαν εκ νέου ότι «οφείλει να παραιτηθεί για πολλούς, διαχειριστικούς και εκτελεστικούς λόγους, στους οποίους θα επανέλθουμε. Άλλωστε, αφού ισχυρίζεται πως θα κερδίσει, γιατί δεν παραιτείται από τώρα; Και επειδή ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει τη χυδαία προσωπική επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «κρυπτόμενο», ο κ. Μεϊμαράκης τον καλεί σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει.Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ομόφωνη στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εμπιστοσύνη του 28% των πολιτών στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές. Μαθήματα ήθους από τον κ. Τζιτζικώστα και τους Κοινοβουλευτικούς του υπαρχηγούς δεν δεχόμαστε».
Από την πλευρά του πάντως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την παραίτηση των έτερων συνυποψηφίων του από τα αξιώματά τους, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δέχεται να παραιτηθεί μόνο στην περίπτωση που και οι τρεις υποψήφιοι παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αιρετός.
Για τον Βορίδη συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη πάντως τόνιζαν πως «οι απόψεις του κ. Μεϊμαράκη ουδέποτε συνέπεσαν με τις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και το ήθος του κ. Βορίδη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr