Μπορεί να πέρασε τη φουρτούνα με τα προαπαιτούμενα για την υπο-δόση των 2 δισ. αλλά τραυματίστηκε βαριά με την απώλεια δύο βουλευτών. Κι αυτό σε μια περίοδο που έπονται, έστω και με λίγη καθυστέρηση – πάνε για το νέο χρόνο, το ασφαλιστικό και το θέμα των αγροτών.
Οι προκλήσεις
Επίσης, η πίεση από το προσφυγικό και -με αφορμή τις προσφυγικές ροές - από την Τουρκία για υποχωρήσεις συνδιαμορφώνουν ένα περιβάλλον εθνικών προκλήσεων και κινδύνων συνάμα.
Παράλληλα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο ίδιος καλείται να κάνει rebranding – αναμόρφωση εικόνας – της χώρας που έχει πληγεί τόσο λόγω των επεισοδίων στη Λεωφόρο, όσο και λόγω του γεγονότος ότι το δεύτερο κόμμα της χώρας και θεσμικός εταίρος ως αντιπολίτευση, αδυνατεί να οργανώσει εσωκομματικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πίεση από τα άλλα κόμματα, ο ίδιος καλείται να καλύψει ουσιαστικές και τρανταχτές αδυναμίες της κυβέρνησής του και να επιδείξει περισσότερο επαγγελματισμό απ΄ ό,τι εφάνη πως διαθέτει στα δύο πρόσφατα σημαντικά ταξίδια που έκανε σε Ν. Υόρκη – Ουάσιγκτον και Πόλη – Άγκυρα. Πάντως, στον «έλεγχο επιδόσεων» που κρατούν οι θεσμοί (ή αλλιώς βήματα αποκατάστασης της αξιοπιστίας στη σχέση εταίρων και ΣΥΡΙΖΑ) ήδη καταγράφονται δύο καλοί βαθμοί.
Τα πρώτα διαπιστευτήρια
Το πρώτο τέστ για τους ξένους παράγοντες, που έγινε με επιτυχία, αφορούσε την ανακεφαλιοποίηση των τραπεζών. Όπως διεφάνη κι από την άμβλυνση της πίεσης για τα δημοσιονομικά (αναβολή φορολογικού για αγρότες, ενοίκια, μείωση ισοδυνάμων για ΦΠΑ παιδείας) η άλλη πλευρά είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη, αλλά και η εκκίνηση της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων κινούνται εντός του πλαισίου που επιθυμεί το κουαρτέτο. Γι΄ αυτό και η άμεση μετά τη συμφωνία ολοκλήρωση των διαδικασιών άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες που τελικά θα χρειαστούν μόνο 6,5 δισεκ. Δε θα εξαντληθεί, δηλαδή, προς όφελος των φορολογουμένων εντός κι εκτός Ελλάδος το διαθέσιμο ποσό των 25 δισ, και δε θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση στο χρέος. Βέβαια, μπροστά υπάρχει η συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων όπου εκεί θα φανεί τελικά αν το «λιθαράκι» που μπήκε τώρα θα οδηγήσει σε συνολική ανοικοδόμηση της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – Θεσμών.
Το δεύτερο, πάντως, τεστ αναμένεται να γίνει στο Τελ Αβίβ όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί, την προσεχή Τετάρτη. Ουσιαστικά, πιστοποιεί με την πρώτη του επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, τη στροφή στο γεωστρατηγικό ρεαλισμό. Εκεί θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, (άλλοτε «κόκκινο πανί»), ενώ θα υπάρξουν επίσης επαφές με τον πρόεδρο Ρίβλιν, τον υπουργό Ενέργειας, και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει θερμή υποδοχή καθώς στο Ισραήλ θεωρούν ότι κινείται σταθερά και ο ίδιος στην κατεύθυνση των προκατόχων του για ενίσχυση της υφιστάμενης στρατηγικής συνεργασίας. Ειδικά στο φόντο του ανοίγματος του Κυπριακού αλλά και της επέμβασης στη Συρία η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ αποκτά νέο περιεχόμενο.
Στροφή στην «κλασική» συνταγή της συναίνεσης
Με όλα αυτά, ο ίδιος λίγους μήνες μετά τους μύδρους που εξαπέλυε κατά των άλλων κομμάτων, αλλά όντας προς στιγμή κυρίαρχος, προσπαθεί να αλιεύσει κοινοβουλευτική στήριξη σε άλλες πτέρυγες. Εξ΄ ου και η πρωτοβουλία για συναίνεση, που όσο κι αν φαίνεται ως συνταγή που δεν κουμπώνει με το χτες του κόμματος, αλλά και τις παλαιές πρακτικές του Πρωθυπουργού, θυμίζοντας πολιτικές μανιέρες του πολιτικού συστήματος που κατήγγειλε, είναι αναπόφευκτη. Βέβαια η κατάσταση στη Ν.Δ. αλλάζει τα χρονικά πλάνα καθώς όλα είναι ανοικτά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ίδιος πάντως στο Έθνος της Κυριακής, τόνισε για το Ασφαλιστικό, που είναι και το πιο καυτό πρόβλημα: «Το ασφαλιστικό σύστημα λεηλατήθηκε απροκάλυπτα την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τα πλήγματα που δέχτηκε λόγω της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, υπέστη μια σκόπιμη αρπαγή των αποθεματικών του με το περίφημο PSI. Το ζητούμενο, τώρα, είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με συνεχείς περικοπές συντάξεων. Γι' αυτό έχουμε πει ότι πρόθεσή μας είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ενώ για τον εθνικό διάλογο σημείωσε: «Στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο. Παραδείγματος χάρη στην Παιδεία. Ο άλλος τομέας στον οποίο θεωρούμε αναγκαίο τον εθνικό διάλογο, είναι η συνταγματική αναθεώρηση» είπε τονίζοντας ότι: «Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο».
Τέλος για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για φορολογική καταιγίδα και για άδικα μέτρα σημείωσε με νόημα: «Είναι εύκολο να φωνάζεις για φοροκαταιγίδες και να βγάζεις την ουρά σου απ' έξω από μια συμφωνία που την έχεις ψηφίσει. Αυτό κάνει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση, από την άλλη, έχει κάνει έναν συμβιβασμό, που θα της δώσει τη δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από τα προγράμματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την κοινωνία.
Γι' αυτό το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό, ώστε να εξασφαλίζει την αναδιανομή του πλούτου και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ταυτόχρονα να ενισχύει την οικονομία και να προσελκύει επενδύσεις».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr