Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίμαχο τμήμα της δήλωσης αφαιρέθηκε από το σύνολο της κοινής συνέντευξης των δύο πρωθυπουργών, ενώ μπροστά στην δικαιολογημένη ανησυχία που προκλήθηκε στην Λευκωσία, επιτελείς του Μαξίμου διένειμαν μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ξημερώματα Πέμπτης, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει μεταβληθεί η ελλαδική στάση.
Το θέμα ανέκυψε μετά από ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου, για να ακολουθήσει θετική απάντηση του Α. Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η Αθήνα, εμφανιζόταν πρόθυμη να πιέσει τη Λευκωσία για την άρση των επιφυλάξεων, μεταξύ άλλων, στα κεφάλαια 23 και 24 της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία αφορούν στα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα καθώς και στη Δικαιοσύνη και για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει θέσει βέτο από το 2009.
ΟΙ δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν «εκνευρισμό» στη Λευκωσία, η οποία μετά την παροχή των απαιτούμενων διαβεβαιώσεων, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη:
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα Κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα Κεφάλαια ή τα όποια Κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα Κεφάλαια αυτά.»
Στην επανορθωτική ανακοίνωση του Μαξίμου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι δεν υφίσταται θέμα δυσαρέσκειας της Κύπρου και προστίθεται επιθετικά: «Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Οι παραπάνω δηλώσεις του Πρωθυπουργού, έγιναν μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους και διεθνή ΜΜΕ, που μετέδιδαν απ ευθείας την συνέντευξη τύπου».
Οι δηλώσεις Τσίπρα, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή, έχουν ως εξής:
«..Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Μ’ αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ότι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά…»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr