Σύμφωνα με λιτό ανακοινωθέν που εξεδόθη από το Μαξίμου, «Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα».
Ο βουλευτής αποδέχθηκε το πρωθυπουργικό αίτημα και παρέδωσε αυθωρεί την έδρα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αποσύρεται από την κεντρική πολιτική σκηνή.
«Μονόδρομος η αποχώρηση»
Σε επιστολή που δημοσιοποίησε εξηγεί: «Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο».
Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική θητεία και προσθέτει:
«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου».
Το παρασκήνιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τους επικεφαλείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια στην οποία έλαβε μέρος και ο Ε. Τσακαλώτος, εξέχων μέλος και αυτός από κοινού με τον κ. Σακελλαρίδη στην «Ομάδα των 53», η οποία ωστόσο δεν τελεσφόρησε.
Έχοντας κατά νου τις βαρειές διαθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει της βαδυνής ψηφοφορίας την Πέμπτη και σε μια προφανή προσπάθεια φρονηματισμού ο κ. Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλία να επικοινωνήσει ο ίδιος από τηλεφώνου με τον βουλευτή και στενό του συνεργάτη και να ζητήσει την παραίτησή του.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Σακελλαρίδης επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στο γραφείο του και υπέβαλλε την παραίτησή του, παραδίδοντας την έδρα που κατέλαβε στην Α΄ Αθηνών, στον αν. υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη και ρίχνοντας τη βόμβα ότι αποσύρεται και από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο Γαβριήλ έβαλε τον πήχη
Η κίνησή του, όπως παρατηρούν προσεκτικοί κοινοβουλευτικοί παράγοντες, παράγει ένα διακριτό ήθος και δημιουργεί πολιτικό δεδικασμένο, καθώς υποχρεώνει στο εξής, όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, να παραιτούνται την ίδια στιγμή από το βουλευτικό αξίωμα. Δεν είναι τυχαίο, ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα, εγκρίθηκε από τους πολίτες στις κάλπες του Σεπτεμβρίου.
Στην απόφαση του Μαξίμου, όπως προσθέτουν οι ίδιοι παρατηρητές, πρυτάνευσε η σκέψη να διασφαλιστεί η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία τρίζει επικίνδυνα, δημιουργώντας εύλογες απορίες και ερωτηματικά για τις πολιτικές αντοχές της συγκυβέρνησης. Η στάση του κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος δεν διέρρηξε τις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τουναντίον, είχε την κατανόησή του, όπως δηλώνει, είναι φανερό ότι διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, ενόψει των δύσκολων κοινοβουλευτικών κάβων που έπονται με κορυφαίο το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Ήδη και ο εκλεγείς με τους Αν.Ελλ βουλευτής Ν. Νικολόπουλος διαμήνυσε παρά τις εκκλήσεις Καμένου ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, μειώνοντας έτσι την κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης στους 153 βουλευτές, ενώ αινιγματική σιωπή τηρεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Παναγούλης, ο οποίος έχει περιορίσει την κομματική και κοινοβουλευτική συμμετοχή του στα απολύτως χρειώδη.
«Κόντεψα να χάσω την ψυχή μου…»
Υπενθυμίζεται ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανήκει στην «ομάδα των 53» και μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.
Οι ψύχραιμοι χαρτογράφοι της εσωτερικής Γεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούν εδώ και καιρό την σταδιακή αποστασιοποίησή του από την Κεντρική πολιτική σκηνή. Η στάση του αυτή, όπως λένε, είναι μάλλον πρόωρο να ενταχθεί σε κάποιον προσωπικό σχεδιασμό προκειμένου να διασωθεί από τη ραγδαία φθορά που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ και να εγγράψει εγκαίρως υποθήκες για την επόμενη μέρα.
Ο ίδιος, πάντως, σε ιδιωτικές συνομιλίες, δεν έχανε την ευκαιρία να δηλώνει ότι η συμμετοχή του τόσο στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όσο και στο επίπονο πολιτικό παίγνιο, υπήρξε αποκαλυπτική, με αποτέλεσμα «να κουραστεί» και να κοντέψει «να χάσει την ψυχή του»…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr