Στο φόντο αυτό κυρίαρχη είναι η ανησυχία στην Αθήνα να μην ταυτιστούν προσφυγικό και τρομοκρατία. Ωστόσο η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο «εφιαλτικά» σενάρια: Πρώτον, το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών το οποίο θα λειτουργούσε σαν ντόμινο καθιστώντας επί της ουσίας την Ελλάδα «αποθήκη ψυχών». Δεύτερον μία χερσαία επέμβαση της Δύσης στη Συρία που θα επιφέρει «έκρηξη» του προσφυγικού κύματος και έξαρση των θρησκευτικών παθών ενδεχομένως και έναν «πόλεμο» Δύσης - Ισλάμ.
Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Άγκυρα με στόχο την προώθηση της δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης στην Τουρκία, αποτελεσματικότερη φύλαξη των τουρκικών συνόρων, όχι όμως με κοινές περιπολίες. Κάτι που ίσως πλέον να μην απορρίπτεται από τους Ευρωπαίους, όπως αναφέρεται από διπλωματικές πηγές.
Πάντως, η Γαλλία επιθυμεί κλιμάκωση της αντίδρασης. Ο πρόεδρος Ολάντ συγκαλεί το απόγευμα την 3η στην ιστορία κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας (η 1η το 1848 και η 2η το 2009). Αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τη χώρα. O πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε πως η Γαλλία και η Ευρώπη οφείλουν να προετοιμασθούν για νέες επιθέσεις.
Από την πλευρά της η Γερμανία, δια στόματος υπ. Εξωτερικών Β. Σταϊνμάγιερ, τάσσεται υπέρ μιας σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ΙΚ από τη διεθνή κοινότητα. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται «και η υποστήριξή μας σε αυτούς που αντιστέκονται στην προέλαση του ΙΚ, όπως κάνει η Γερμανία στο βόρειο Ιράκ με τους Πεσμεργκά, καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ». Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας προειδοποίησε: «Να αποφευχθεί να γίνει σύνδεση της τρομοκρατίας με τη συζήτηση για την προσφυγική κρίση».
«Μπορεί να ήταν η Γαλλία που χτυπήθηκε, αλλά το γεγονός άγγιξε όλη την Ευρώπη. Απαντάμε μαζί στην επίθεση κατά των κοινών αρχών μας, της ελευθερίας και της ανεκτικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ που εκπροσωπεί τη Γαλλία στη συνεδρίαση του σημερινού, προγραμματισμένου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις συγκεκριμένα «για την ανταλλαγή των πληροφοριών, αστυνομικών και δικαστικών, για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό εδαφος, για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την ενδυνάμωση του ελέγχου των εξωτερικών και ορισμένες φορές και των εσωτερικών συνόρων». Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Α. Ντεζίρ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών της συμμαχίας έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Συρία, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης.
Σε αυτήν την ανάγκη μιας «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία επικέντρωσε την προσοχή της η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στις δηλώσεις της κατά την είσοδό της στο κτίριο, σημείωσε πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία περιλαμβάνει «διπλωματικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά στοιχεία». Ωστόσο, συνέχισε, το βασικό στοιχείο είναι «η διπλωματία και η πολιτική», ενώ εξέφρασε την άποψη πως σε αυτό το «πεδίο» θα «ηττηθεί τελικά το Ισλαμικό Κράτος», καθώς μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία αποτελεί την «καλύτερη δυνατή λύση». «Δεν είμαστε όμως ακόμα κοντά σε κάτι τέτοιο», κατέληξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη ενωμένη, θα τα καταφέρει».
Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς επεσήμανε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των φανατικών που ζουν στην Ευρώπη.
Τέλος, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να συνδέεται η «μετανάστευση» με την «τρομοκρατία».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr