Αυτό ξεκαθάρισε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
"Πρέπει να σκύψουμε όχι μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις ανάγκες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους." τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Η διήμερη συνάντηση είχε δυο κεφάλαια: το ένα ήταν η συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες και το δεύτερο η συνεννόηση των ευρωπαϊκών χωρών για το πώς θα προχωρήσουμε με την Τουρκία" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οπως δήλωσε "ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν είναι έτοιμος να δώσει απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το γιατί φεύγουν οι άνθρωποι από την εστία τους". Σημείωσε ότι "σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόλεμοι αλλά και η εξάντληση των φυσικών πόρων των χωρών αυτών από τις πολυεθνικές".
"Θετικό ότι έγινε η Σύνοδος με την Αφρική αλλά θα πρέπει να ψάξουμε τις απαντήσεις και αλλού" σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε ότι "πρέπει να δοθεί αναπτυξιακή πνοή σε αυτές τις χώρες και να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους τους".
"Είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν σήμερα αυτές οι αποφάσεις και ότι ξεκίνησε η προσπάθεια διαλόγου ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης αφού σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα".
"Είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, που καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία προκειμένου να δοθεί βοήθεια και να υπάρξουν στις τουρκικές ακτές τα hot spot και όχι στα ελληνικά νησιά.
Αυτος πρέπει να είναι ο στόχος μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά." συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ανοικτό να συζητηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας και δεν θα υπάρξει a la carte συνεννόηση για την περίπτωση της γειτονικής χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr