Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την αναχαίτιση των πυκνών προσφυγικών ροών, με συχνά τραγικές συνέπειες στα νερά του Αιγαίου, την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία την οποίαν, όπως είναι γνωστό, πρόκειται να επισκεφτεί - και ως εκπρόσωπος της Ε.Ε - το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. «Κατ αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε, πως πέρα από την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία επαρκών υποδομών, προέχει επίσης αυτές οι δομές υποδοχής και μετεγκατάστασης των προσφύγων να εγκατασταθούν στις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές.
«Ο φράχτης δεν πέφτει»
Την ίδια στιγμή, εγκαταλείποντας παλαιότερες κομματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απέρριψε εμφατικά το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο. Όπως τόνισε: «Το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη. Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες».
Ερωτηθείς για το επίπεδο αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός, χωρίς να αποφύγει τις αιχμές, απάντησε: «η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».
«Δεν τους κρύψαμε»…
Πάντως, ο κ. Τσίπρας που δέχθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των ντόπιων ότι επιχείρησε να κρύψει από τον κ. Σούλτς τις διαστάσεις του προβλήματος, «αποσύροντας» τους πρόσφυγες από το κέντρο της πόλης, υποστήριξε: «Ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα. Και δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών».
Άσκησε μάλιστα έμμεση κριτική στην Ομοσπονδία των ναυτεργατών, εξαιτίας της οποίας, όπως σχολίασε «έχει δημιουργηθεί μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr