«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για το επίπεδο της συζήτησης, όπου ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον» εξομολογήθηκε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του. Στη σκιά ενός ακόμη δράματος που εξελίσσεται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τη Δύση η οποία προκάλεσε την ανθρωπιστική τραγωδία με πολεμικές επεμβάσεις για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων.
«Στη Μυτιλήνη το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης»
Όταν όμως, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι σε αντίθεση με την Τουρκία η Ελλάδα δεν αποκόμισε κάποιο υπολογίσιμο αντιστάθμισμα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους για να υπογραμμίσει σε συναισθηματική κλίμακα: «Πόσο αποτιμάται μια ανθρώπινη ζωή; Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να δώσουμε ένα πιάτο φαΐ. Γιατί δεν κοστολογείται η ανθρωπιά. Ο φτωχός ελληνικός λαός είναι πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά. Το αληθινό πρόσωπο της Ευρώπης, είναι αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη- όχι στα σύνορα της Ουγγαρίας όπου βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες για να τους τραβούν μετά με τις κάμερες. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά».
«Ζητούσαν να κάνουμε γκέτο»
Νωρίτερα, στις παρατηρήσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, ότι η χώρα πορεύεται ανέτοιμη να υποδεχθεί 50.000 πρόσφυγες όπως δεσμεύθηκε στη Σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι εκδηλώθηκε παρασκηνιακά έντονη πίεση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «υπερ- στρατόπεδο» όπως το χαρακτήρισε προσφύγων, που θα λειτουργούσε οιονεί σαν γκέτο.
«Δεν θέλουμε να γίνουμε όμως ο Φρούραρχος της Ευρώπης» είπε και εξήγησε ότι δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές δεν αναχαιτίζονται προσώρας, βασική θέση της Ελλάδας, δεν είναι βεβαίως να ενθαρρυνθεί η έλευση και νέων διαρκώς προσφύγων, αλλά, να επανεγκατασταθούν στις χώρες τους, η σε κέντρα υποδοχής σε Λίβανο- Ιορδανία και στα τουρκικά σύνορα, όσοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, αλλά και να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη αυτοί που φιλοξενούνται σήμερα στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί:
*αύξηση της χωρητικότητας και επείγουσα χρηματοδοτική βοήθεια προκειμένου να αυξηθούν σε 8.000 οι θέσεις φιλοξενίας στα Κέντρα Υποδοχής στα οποία το μεγαλύτερο όριο παραμονής θα είναι τρεις ημέρες
*δημιουργία μεγάλων κέντρων υποδοχής στην Αττική και τη Β. Ελλάδα για την προσωρινή φιλοξενία 20.000 προσφύγων η οποία δεν θα υπερβαίνει το τρίμηνο
*επιδότηση ενοικίου σε ελληνικές οικογένειες για άλλες 20.000 πρόσφυγες, γεγονός που κατά τον πρωθυπουργό, «θα δώσει στις οικογένειες αυτές, ένα μικρό, αλλά σημαντικό οικονομικό όφελος».
*τη μετεγκατάσταση συνολικά 66.000 προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε
«Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα δεν μπήκε σε παζάρια, όπως η Τουρκία» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, σπεύδοντας ακόμα να προσθέσει πως το ζήτημα των κοινών περιπολιών έχει ήδη εγκαταλειφθεί και πως οι μόνες αποτελεσματικές περιπολίες που θα ήταν αποτελεσματικές, έχει νόημα να διεξάγονται είτε στα παράλια της Τουρκίας, είτε στο έδαφος της τουρκικής ακτογραμμής.
Στη συζήτηση που διεξάγεται, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα διεκδικήσει «ρόλο συνδετικού κρίκου» μεταξύ Ε.Ε- Τουρκίας, προκειμένου να αναβαθμίσει τις στρατηγικές της δυνατότητες και να καταστεί ενεργητικά, μέρος της λύσης. Συνέστησε δε, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να πυροδοτούνται φοβικά σύνδρομα που ενισχύουν το μέτωπο της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr