Κεντρικός στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να κρατηθεί η λαϊκή πρώτη κατοικία μακριά από τους πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ψηλά τον πήχη στις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ολάντ, που κι αυτός έβαλε το λιθαράκι του στη γραμμή "Μαζινό" της ελληνικής πλευράς.
«Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν», τόνισε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου... Λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής, επανήλθε στο θέμα με περισσότερη σαφήνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για μια στέγη», είπε χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.
«Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούλη, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνάνε πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης, αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος» τόνισε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα.
Στο μεταξύ χωρίς συμφωνία για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τον νόμο Κατσέλη να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, όπως ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο οι ενδείξεις ειναι θετικές.
Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές σχετικά με τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να περιλαμβάνει ο νόμος για την προστασία της κύριας κατοικίας.
Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν και σημεία σύγκλισης σχετικά με αυτό το ζήτημα. Κατ' αρχάς, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φανεί διαλλακτική σε ό,τι αφορά τη διάρκεια προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ενώ είναι και διατεθειμένη να δεχθεί τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων προκειμένου να εντοπιστεί αν έχει γίνει κακή χρήση του νόμου Κατσέλη από τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης στο νόμο.
Σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί κι άλλο. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr