Ταυτόχρονα, ζητείται να ελεγχθεί η βαρύτατη καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη ότι η πρώην εταιρεία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, σχετίζεται με «μαύρα ταμεία».
Η επιτροπή Πόθεν Έσχες της νέας Βουλής στην πρώτη της συνεδρίασή για το ζήτημα των προβληματικών δηλώσεων των κ.κ Σταθάκη και Φλαμπουράρη επιβεβαίωσε θεαματικά τις δημόσιες αναφορές των δύο υπουργών, αλλά ζήτησε να επεκταθεί το εύρος και ο χρόνος της διερεύνησης των δύο υποθέσεων.
Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου Γιώργου Βαρεμένου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η Επιτροπή, έκρινε ότι ειδικότερα, στην περίπτωση του κ. Σταθάκη επιβεβαιώθηκε η δήλωσή του σύμφωνα με την οποίαν παρέλειψε να δηλώσει ποσό 1 εκ. ευρώ στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2012 (χρήση 2011) αλλά και ότι κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση με την οποία έσπευσε να την διορθώσει.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι το επίμαχο ποσό εμφανίζεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2013 (χρήση 2012). Η Επιτροπή παρόλα αυτά έδωσε, όμως, εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν αν το μη δηλωθέν ποσό του 1 εκ. σχετίζεται με τυχόν παράνομο πλουτισμό του κ. Σταθάκη και να διερευνήσουν επίσης τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δύο επόμενων ετών (2014 και 2015 για τη χρήση 2013 και 2014).
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή, έδωσε εντολή να ελεγχθούν οι καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ισολογισμοί της πρώην εταιρείας του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, παραπέμπουν σε "μαύρα ταμεία".
Αποφασίστηκε, μάλιστα, να επισυναφθεί ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας προ της κατάθεσης του πόθεν έσχες του κ. Φλαμπουράρη. Θα ελεγχθεί, όμως, και η δήλωση Πόθεν Έσχες του 2015 (χρήση 2014) του κ. Φλαμπουράρη όπου εμφανίζεται το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει στην κατοχή του μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία δεν απαγορεύει την κατοχή μετοχών κατά την εν λόγω περίοδο αφού ο κ. Φλαμπουράρης δεν ήταν τότε βουλευτής ή υπουργός, όμως, όφειλε να καταγράψει το χρονικό σημείο κατά το οποίο μεταβίβασε τις μετοχές του.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η επιτροπή Πόθεν Έσχες ασχολήθηκε και με την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Κοινωνικής Απασχόλησης, Παύλου Χαϊκάλη, για την οποία είχε ζητηθεί συνδρομή από την Κύπρο. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θέμα υπεράκτιας εταιρείας (offshore), ωστόσο, ο κ. Χαϊκάλης φαίνεται να εισέπραξε ποσό 30.000 ευρώ από νόμιμη εταιρεία με την οποία είχε συμβληθεί στην Κύπρο.
Δόθηκε, λοιπόν, εντολή να διερευνηθεί εάν αυτό το ποσό έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του στελέχους των ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η επιτροπή Πόθεν Έσχες δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου αφού η υπόθεσή του, έχει παραπεμφθεί πλέον στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
Η Επιτροπή εξάλλου προσεχώς θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατατέθηκαν το 2013 (χρήση 2012). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Βαρεμένο έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε 50 – 60 δηλώσεις και οι υπόχρεοι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις εντός 10 ημερών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr