Ευθεία επίθεση λοιπόν, εναντίον της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκε το προσφυγικό ζήτημα, οι απαιτήσεις των εταίρων για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο, οι υποθέσεις Σταθάκη-Φλαμπουράρη καθώς και τα νέα σκληρά μέτρα που καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός.
«Δεν γίνεται να υπάρξουν κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας»
Η χώρα μας είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική στήριξης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο βάρος. Αυτή η πολιτική είναι σωστή. Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τέτοια πολιτική, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα υπάρξουν όμως παραχωρήσεις από εμάς ή την ευρωπαϊκή πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. «Κοινές περιπολίες με Τουρκία δεν μπορούν να υπάρξουν. Πρώτον γιατί συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις από τους γείτονες. Κινήσεις που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε εμπιστοσύνη.
Δεύτερον δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση παρά μόνο για διάσωση. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Το ποιος θα περισυλλέξει, αν είναι ελληνικό ή τουρκικό πλοίο, μικρή σημασία έχει για την αντιμετώπιση των ροών.
Δεν έχουμε λάβει ουσιαστική χρηματοδότηση.
«Έχουμε υψηλό κόστος. Δεν έχουμε λάβει χρηματοδότηση»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναγνωρίστηκε το μεγάλο κόστος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Κόστος που σε πολλά επίπεδα δεν είναι μετρήσιμο καθώς αφορά τις διαρκείς περιπολίες του λιμενικού, τις δαπάνες των δήμων, το κόστος για το σύστημα υγείας.
Η Ελλάδα έχει πάρει λίγα κονδύλια, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για τα άμεσα προβλήματα (σίτιση κ.τλ.).
Θα υλοποιήσουμε, είπε, τα hot spot αλλά αυτά θα είναι κέντρα ταυτοποίησης. Δεν θα μένουν οι πρόσφυγες πάνω από δυο ημέρες, είπε ο πρωθυπουργός.
«Ουσιαστική χρηματοδότηση δεν έχει υπάρξει έως σήμερα. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν ποινές αλλά η αλληλεγγύη είναι a la carte. Τουλάχιστον τώρα δημιουργείται κλίμα κατανόησης. Δεν πηγαίνουμε ως επαίτες. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει γιατί είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Όμως θέλω να χαιρετήσω την παρέμβαση του Σουλτς που μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση για χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα των Αφγανών που δεν πληρούν τα κριτήρια να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Αυτοί, όπως είπε, είναι φτωχοί, σε αντίθεση με τους Σύριους. Υπάρχει κίνδυνος αν δεν θεωρούνται πρόσφυγες, να μην μπορούν να μετεγκατασταθούν.
«Ζητά ανταλλάγματα η Άγκυρα»
Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια που ξεκίνησε από το ένα δισ. και φτάνει στα τρία, αλλά και στην ενταξιακή διαδικασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ζητούν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Οι υποσχέσεις φαίνεται ότι έχουν δοθεί από την πλευρά Γιούνκερ και Μέρκελ. Εμεις κρατούμε θέση ευθύνης. Δεν μας φοβίζει όσο τηρούνται οι αρχές που διέπουν την Ευρώπη. Αν η Τουρκία κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, είναι κάτι προς όφελος μας.
Αυτά τα βήματα όμως, πρέπει να περιλαμβάνουν και το ζήτημα της κατοχής της Βόρειας Κύπρου. Χθες εκπροσώπησα και τον πρόεδρο Αναστασιάδη και το αποτέλεσμα ήταν εντός των στόχων που είχαμε θέσει.
Αμέσως μετά και αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα ξέραμε όλοι».
«Κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζατε τα μέτρα όταν υπογράφατε μαζί μας τη συμφωνία του Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούσατε ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια».
«Το καλοκαίρι ψηφίσατε τη συμφωνία και σήμερα δεν ψηφίζετε τα μέτρα της. Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
"Αν πιστεύετε ότι τελειώνει ο χρόνος και δεν θα ελεγχθούν κάποιες λίστες, είστε γελασμένοι. Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ η οποία προβλέπει πως παίρνουν παράταση για ένα χρόνο όλες οι υποθέσεις με τις λίστες. Όλες οι υποθέσεις θα ελεχθούν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τελειώνοντας την ομιλία του έστειλε και ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό.
«Την Δευτέρα θα δρομολογηθεί το ζήτημα για τα τηλεοπτικά κανάλια. Μόνη μας έγνοια είναι η προστασία των πιο αδύναμων. Προεκλογικά είχα επισκεφθεί το Κερατσίνι και είχα υποσχεθεί πως η φτωχογειτονιά της Δραπετσώνας θα αποκτήσει μέτωπο πρασίνου και ανάσας. Κρατάμε στο ελληνικό Δημόσιο το μέτωπο στα λιπάσματα της Δραπετσώνας. Το μέτωπο αυτό θα αναπλαστεί. Εμείς βρισκόμαστε εδώ γιατί εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των κατοίκων του Περιστερίου, του Κερατσινίου, του Αιγάλεω και όλων των υποβαθμισμένων περιοχών. Δεν ξεχνάμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr