Οι ΗΠΑ, δεν είναι κάτοχος του ελληνικού χρέους, παρατηρούν κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων και συνεπώς μπορούν «ανέξοδα» να υπερθεματίζουν επί του θέματος, αξιώνοντας μάλιστα δυσανάλογα ανταλλάγματα, σε μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται προ καιρού στον ορίζοντα. (Κυπριακό, Ενεργειακά, Κοσσυφοπέδιο κ. άλ.)
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Γ.Σ του ΟΗΕ, σε εκπροσώπους της Ομογένειας, παραδέχθηκε τις στενές διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ βρήκε περισσότερα ευήκοα ώτα για το ελληνικό χρέος από όσα στις Βρυξέλλες. Ευελπιστεί με την επιλογή, αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σε μια καθοριστική παρέμβαση της Ουάσινγκτον, η οποία θα μπορούσε να «γεφυρώσει» το χάσμα με τους δανειστές- εταίρους και να οδηγήσει σε μια επωφελή αναδιάρθρωση των ασήκωτων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Τούτων δοθέντων, σημειώνεται η δήλωση του πρωθυπουργού στην Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποίαν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, αμέσως μετά από μια ρύθμιση του χρέους η οποία, όπως εξήγησε μπορεί να γίνει εντός του τρέχοντος έτους και αφού προηγηθεί η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος.
Μοσκοβισί: Ξεχάστε το...
Την ίδια στιγμή πάντως, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απέκλεισε μέσω της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αναδιάρθρωση και ονομαστική απομείωση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να συζητηθεί «ένα έξυπνο reprofiling».
«Κανείς εκ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup δεν προτιμά μια απομείωση χρέους. Επομένως δεν μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε ή να απομειώσουμε ονομαστικά τα ελληνικά χρέη. Όμως μπορούμε να συζητήσουμε για ένα έξυπνο reprofiling», δηλαδή ένα είδος αναδιαμόρφωσης του χρέους, διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Εξηγώντας τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιου είδους reprofiling, δήλωσε ότι «μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των τόκων. Αν δεν προβούμε σε απομείωση χρέους, κάτι που θεωρώ βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμβεί, πρέπει να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση του χρέους τόσο ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε.
Ο Επίτροπος απένειμε εύσημα για την έως τώρα στάση της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «στην Αθήνα υπάρχει η πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr