Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε αυτόνομο και ο κ. Δρίτσας έχει περισσότερο χώρο για να ασκήσει μία πολιτική με πιο πολλά προσωπικά χαρακτηριστικά πάντα βέβαια στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής.
Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου δεν προχώρησε όπως είπε σε «προγραμματικές δηλώσεις». Άλλωστε την πρώτη φορά που το είχε πράξει πριν επτά μήνες, διαψεύστηκαν αυτές από τις μετέπειτα εξελίξεις. Πάντως επέμενε για «αντιφάσεις που υπάρχουν στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας».
Ειδικότερα ο κ. Δρίτσας, αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ύστερα από μια μεγάλη δοκιμασία, ύστερα από μια εξαναγκαστική συμφωνία η οποία είναι πολύ μακριά από τις προγραμματικές μας πολιτικές στοχεύσεις και ιδεολογικές επιδιώξεις, αναλαμβάνουμε κατ΄ εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η χώρα να σταθεί όρθια και παράλληλα η κοινωνία να προστατευθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση πράγματι υπάρχουν αντιφάσεις και ειδικά στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας, αυτές είναι πολλές όπως για την ανεργία των ναυτικών και την τύχη των λιμανιών και για πολλά άλλα ζητήματα. Με επίγνωση αυτών των αντιφάσεων, πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο και μέσα από αυτές θα προσπαθήσουμε μαζί με εσάς να κρατήσουμε την χώρα μας και την κοινωνία μας όρθια αν και υπάρχουν παράμετροι των δύο επιδιώξεων που συγκρούονται αδυσώπητα.
Όμως έτσι διαμορφώνεται η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί. Με πείσμα και με αυτοπεποίθηση οφείλει και πρέπει καθένας μας, να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα και να προσπαθήσει για το καλύτερο»
Σε ό, τι αφορά το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά ο κ. Δρίτσας είπε ότι «είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου η οποία να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των Δήμων, των πολιτών, των παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής της πόλης. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μία σειρά από τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας, με αυτό που λέγεται δημόσιο συμφέρον και συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτές τις δυσκολίες οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι».
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην αυτοτέλεια του ΥΝΝΠ και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο δεδομένο της αυτοτέλειας του υπουργείου, μπορεί να είναι ένα ακόμα καλύτερο βήμα για να εκτελέσουμε τους στόχους μας με τον καλύτερο τρόπο».
«Δεν θα κάνω προγραμματικές δηλώσεις, δεν θα πω πράγματα που τα είπαμε το προηγούμενο διάστημα, θέλω και εγώ, να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου για μια ακόμη φορά, στα στελέχη του υπουργείου και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το προσφυγικό ρεύμα, προσθέτοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στις κρίσιμες αυτές στιγμές με τα οξύτατα ζητήματα που βιώνει η χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, να διακηρύξουμε το κύρος που διαθέτει αυτό το υπουργείο και να διαμηνύσουμε ότι τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφήνει ανοιχτό αυτό το θέμα».
Ο κ. Δρίτσας εξήρε το έργο των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος το οποίο στους επτά προηγούμενους μήνες «διέσωσε πάνω από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς ούτε μία ανθρώπινη απώλεια. Αυτό είναι άθλος, είναι επαγγελματισμός, είναι ευσυνειδησία, είναι υψηλό φρόνημα, είναι ευθύνη, είναι ανθρωπισμός, είναι εθνική υπερηφάνεια και είναι ακριβώς αυτό που καταξιώνει και κατοχυρώνει τη φύλαξη των συνόρων» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, στην ομιλία του τόνισε ότι φεύγει από το υπουργείο «πλούσιος σε εμπειρίες, σε γνώσεις»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr