«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό», αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση του κόμματος.
Η ακριβής διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα συνέλθει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό.
Οι υποψήφιοι
Υποψηφιότητα δεν θα θέσει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος από σήμερα , με βάση το καταστατικό του κόμματος, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. και θα ασκεί, όπως είπε, τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας, είπε ότι το πιθανότερο είναι να μη θέσει υποψηφιότητα καθώς, όπως εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.
«Προς το παρόν κλίνω στο "όχι" γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος» ανέφερε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.
Ωστόσο, από τους πρώτους που αναμένεται να δηλώσουν υποψήφιοι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, σταθερό το ενδιαφέρον του για τη θέση του προέδρου του κόμματος διατηρεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, «Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα [...] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά»
Ότι δεν είναι στα σχέδια του να είναι υποψήφιος ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι ξανά υποψήφιος θα τον στηρίξει.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το «καραμανλικό» στρατόπεδο εμφανίζεται αποδυναμωμένο, δεδομένου ότι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ένα από τα στελέχη που τοποθετούνταν στην κούρσα διαδοχής, βρέθηκε εκτός Βουλής, λόγω εκλογικού νόμου, ενώ το ίδιο συνέβη με τον Αλέξανδρο Κοντό που έμεινε εκτός, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και τις τρεις έδρες στην Ξάνθη.
Ωστόσο μια ισχυρή ομάδα εντός του κόμματος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης ενός στελέχους της νεότερης γενιάς που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να επαναφέρει το κόμμα κοντά σε νέους και γυναίκες.
Οι αντιδράσεις της... «δεξιάς πλατφόρμας»
Να σημειωθεί ότι, έπειτα από τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, αισθητή έκαναν την παρουσία τους τα στελέχη της... "δεξιάς πλατφόρμας" της Νέας Δημοκρατίας, "ρίχνοντας" εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την αποτυχία του κόμματος στην προεκλογική τακτική του κ. Μεϊμαράκη και την στροφή που επεχείρησε στο κέντρο.
Την αρχή έκανε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος και στο κάλεσμα του κ. Μεϊμαράκη στον κ. Τσίπρα για κυβερνητική συνεργασία.
Κριτική στη στροφή στον μεσαίο χώρο άσκησε και ο κ. Γεωργιάδης, καθώς και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έκανε λόγο για σειρά στρατηγικών και τακτικών αστοχιών. «Πιστεύω ότι δημιούργησε μια σύγχυση στο μυαλό του κόσμου το γεγονός ότι λέγαμε από τη μία πως ο κ. Τσίπρας έφερε την καταστροφή και από την άλλη του ζητούσαμε συνεργασία», σχολίασε η ίδια.
Μέσα στον Νοέμβριο οι εκλογές
Τον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ, σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, μέχρι το τέλος της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος.
Στην ΚΕΦΕ μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών.
Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.
Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr