Οι Βρυξέλλες και οι εταίροι περιμένουν ένα σοβαρό σχήμα που θα υλοποιήσει δεσμεύσεις, θα οδηγήσει σε ασφαλές λιμάνι τις τράπεζες, θα κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ στο εσωτερικό όσοι είχαν θητεύσει στην κυβέρνηση περιμένουν αλλαγές στη δομή καθώς το μοντέλο μα τους υπέρ - υπουργούς και τους αναπληρωτές δεν βοήθησε ούτε στην προώθηση του κυβερνητικού έργου ούτε στη μείωση του κράτους. Άλλωστε όπως επισημαίνουν και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται τάχιστη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης, που διασφαλίζεται μόνο με καθημερινή άμεση εποπτεία από «αποφασισμένους υπουργούς, που ξεχνούν σαφή εντολή και δε θα κάνουν 7 μήνες να διεκπεραιώσουν μία ΚΥΑ».
Απ’ ότι φαίνεται τη θέση της κ. Κωνσταντοπούλου θα καταλάβει ένας εκ των κκ Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Βούτση, με τον πρώτο, όπως λένε οι πληροφορίες, να το επιθυμεί σφόδρα. Είναι ξεκάθαρο ότι στη θέση αυτή θα πρέπει να εκλεγεί ένα πρόσωπο που ενώνει μια και το κοινοβούλιο αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο το επόμενο διάστημα με τις συναινέσεις να είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση.
Στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να φανεί εάν θα προκριθεί η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου, όπως στην Πορτογαλία, που θα εποπτεύει την εφαρμογή του μνημονίου και θα είναι ο κόμβος επαφών με τους δανειστές. Ερώτημα αποτελεί η διατήρηση του κ. Γιώργου Χουλιαράκη, υπουργού Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη θέση του, τον οποίον επιθυμούν οι ξένοι. Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι για τη θέση τον πρώτο λόγο έχει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, εφόσον δεν καταλάβει τη θέση του συντονιστή του μνημονίου. Στη θέση του στο υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να επιστρέψει ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Ερώτημα για πολλούς ακόμα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσο το στενό επιτελείο του στο Μαξίμου με τους κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλο θα αλλάξει αποκτώντας ένα πιο διευρυμένο χαρακτήρα, που θα απαντά στις απαιτήσεις των καιρών. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα των κ. Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Σταύρου Κοντωνή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Ξυδάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της κ. Ολγας Γεροβασίλη, της κ. Θεανώς Φωτίου.
Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αριστείδης Μπαλτάς αν και στο στενό πυρήνα του κ. Τσίπρα είχαν δημιουργήσει εντάσεις με την παρουσία τους και υπάρχει εύλογη απορία για το αν θα αξιοποιηθούν. Ειδικά ο κ. Κοτζιάς κατά πληροφορίες δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων στις Βρυξέλλες ενώ η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ίσως να σημάνει και μια τιμητική αποστρατεία. Ο Θοδωρής Δρίτσας αν και διαφωνούσε με την πώληση του λιμανιού είναι σεβαστός από πολλούς, αλλά κάποιοι τονίζουν ότι ίσως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη για γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις.
Από την απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση πιθανότητα παραμονής στη θέση του ως υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης έχει ο κ. Γιάννης Μουζάλας, ή ακόμα και η κα Κιάου στο Παιδείας. Για το υπουργείο παίζει και ο κ. Κ. Γαβρόγλου ενώ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, το όνομα του κ. Γιάννη Πανούση παίζει ακόμα. Το υπουργείο αυτό είναι για πολλούς «κλειδί» καθώς η χώρα θα αντιμετωπίσει αυξημένα θέματα εσωτερικής ασφάλειας αλλά και δημόσιας τάξης λόγω μνημονίου και προσφυγικού.
Ερώτημα αποτελεί το εάν οι «53» θα ζητήσουν συγκεκριμένα υπουργεία, ούτως ώστε να καταγραφούν ως τάση και στην κυβέρνηση, εκτός από το κόμμα. Εκτιμάται, παράλληλα, ότι οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση θα παραμείνουν ιδιοι με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr