«Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν πρέπει να ζητήσει από εμένα συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς που μου απέδωσε. Πρέπει, όμως, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ.
Επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση το απόλυτο κριτήριο που έχει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο ή με συνεργασίες (που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε), ή τη ΝΔ που φέρνει μαζί τις όλες τις αμαρτίες. «Εμείς ζητούμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη».
Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, είπε, αλλά θα δώσουμε τη μάχη να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στα θέματα που εμείς αφήσαμε ανοικτά. Έδωσε έμφαση στο θέμα του χρέους (που η ΝΔ έλεγε ότι είναι βιώσιμο), αλλά και στα «κόκκινα δάνεια» για τα οποία είπε ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Ως τρίτο θέμα έθεσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Γρήγορη τήρηση της συμφωνίας για έξοδο από τα Μνημόνια», είναι ο στόχος. Πρέπει να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας. Μίλησε για επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2016 και την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Όποιος βλέπει άλλο δρόμο να μας το πει. Ο δρόμος της δραχμής δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσέθεσε ότι «είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες που έχει η συμφωνία έχουμε μια προοπτική εξόδου. Αρκεί να δώσουμε τις μάχες που πρέπει να δώσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τον ελληνικό λαό».
Θα υπάρξει κυβέρνηση
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνικό δίλημμα στον ελληνικό λαό. Με απλά μαθηματικά βλέπει κανείς ότι το πρώτο κόμμα θα μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση. Το τεχνητό δίλημμα δημιουργείται γιατί η ΝΔ και ο κος Μεϊμαράκης δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδή αίσθηση ότι «είναι όλοι ίδιοι». Εγώ υπηρετώ ένα συλλογικό σχέδιο. Κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλαιού. Δεν θα τους κάνει τη χάρη ο λαός.
Κανείς τους δεν πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός. Αναφορικά με τις συνεργασίες ζήτησε να ρωτηθούν και τα μικρότερα κόμματα.
Το νομοσχέδιο για τα τηλεοπτικά κανάλια
Το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή και σε διαβούλευση. Η κυβέρνηση κατάφερε να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει τάξη. Δεν ολοκληρώθηκε το έργο γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές έσπευσαν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Αμέσως μετά τις εκλογές το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, είπε και τόνισε ότι αυτά τα θέματα δεν τόλμησε κανείς να τα ακουμπήσει.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία
Βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των σχέσεων με τη Ρωσία. Πρέπει να έχουμε σχέσεις με τους παραδοσιακούς μας εταίρους. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γερμανία μπορεί να έχει απευθείας σχέσεις και να συζητά για αγωγό και να μην έχει η Ελλάδα.
Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη διαπραγμάτευση.
Εγώ δεν πήγα ποτέ στη Ρωσία για να ζητήσω λεφτά. Εμπορική συνεργασία επιθυμώ και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε ο αγωγός ενέργειας, αν περάσει από την Τουρκία, να περάσει από την Ελλάδα και να έρθουν περισσότεροι τουρίστες. «Αν κάποιοι έχουν αυταπάτες στο μυαλό τους και βλέπουν τη Ρωσία ως την πρώην Σοβιετική Ένωση, είναι πρόβλημά τους», ήταν η βολή προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Πλεονέκτημα η χαμηλή συσπείρωση
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζουμε χαμηλή συσπείρωση ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα, γιατί υπάρχει «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει δυνάμεις, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ποια είναι η επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ; Δεν λέει ελάτε να συγκρίνετε τα προγράμματά μας. Λέει απλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους έξι μήνες. Πού είναι το πρόγραμμά τους, αναρωτήθηκε.
Παραδέχτηκε ότι διαψεύστηκε στο ότι πίστευε ότι θα υπάρξει μια δημοκρατική μεταστροφή στην Ευρώπη. Δεν κοροϊδέψαμε όμως τον κόσμο. Διαπραγματευτήκαμε μέχρι τέλους και πήραμε μέτρα που υλοποιούν μέρος του προγράμματος που είχαμε εξαγγείλει.
Η δικαιοσύνη
Υπάρχει πρόβλημα με την ταχύτητα, παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Με στρεβλό τρόπο ως προς ορισμένες πτυχές του ο Κώδικας που ψηφίστηκε βοηθά. Πρέπει να κάνουμε δουλειά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Έδωσε έμφαση και στην ανάγκη να αναπνεύσει η δικαιοσύνη. Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις. Γιατί δεν άνοιξαν τόσα χρόνια οι υποθέσεις με τις λίστες φοροδιαφυγής; Ποιες πιέσεις ασκήθηκαν; αναρωτήθηκε. Πρέπει να αφήσουμε ανεπηρέαστους τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους.
Η αυτοκριτική
Έχω κάνει αυτοκριτική και με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να επιλέξει για το αύριο, λαμβάνοντας υπόψη το δείγμα γραφής που δώσαμε. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάμε μπροστά, παραδεχόμαστε τα λάθη, αλλά είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Είμαστε πιο έμπειροι και ξέρουμε πού θέλουμε να βαδίσουμε.
Το σποτ του Καμμένου
Το βρήκα συμπαθητικό, όπως είχα βρει συμπαθητικό και το προηγούμενο. Στους όρους της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης την ευρηματικότητα πρέπει να τη βλέπουμε καλοπροαίρετα.
Όπως είπε, παρά για ιδεολογικές διαφορές η συνεργασία ήταν έντιμη. Σε κάποιες περιπτώσεις πιο έντιμη από άλλους συνεργάτες μου. «Το αριστερό μου χέρι πάντως είναι μια χαρά».
Οι δημοσκοπήσεις και το κρίσιμο ερώτημα
Είναι λογικό να υπάρχει διστακτικότητα στο εκλογικό σώμα, εκτίμησε. Όσο ξεδιαλύνονται τα διλήμματα της κάλπης, οι πολίτες θα αποφασίσουν στον κρίσιμο ερώτημα: ποιοι θέλετε να σας κυβερνήσουν. Οι συγκρίσεις θα είναι τότε αναπόφευκτες.
Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα
Όσοι μείνουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή και όσες ληφθούν συλλογικά στο μέλλον. Είναι διαφορετικό να καταψηφίζεις και να λες ότι δεν θα δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης και άλλο να βρίσκεσαι σε κρίση συνείδησης και να λες θα διαλέξω «παρών» αλλά θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Οσοι ψήφισαν «παρών» έχουν δεσμευτεί στην τήρηση της συμφωνίας με τους εταίρους.
Παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε το προηγούμενο διάστημα να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα. Υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, σεβόμαστε την άποψη κάθε βουλευτή, αλλά υπάρχουν και όρια.
Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις
Στη χώρα απαιτείται να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Αυτό πρέπει να το σχεδιάσουμε τόσο με δημόσιες επενδύσεις, κυρίως από το πακέτο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ, όσο και (κυρίως) με την προσέλκυση ιδιωτικών άμεσων επενδύσεων. Για να γίνει αυτό δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται σχεδιασμός.
Οι ξένοι για να έρθουν χρειάζονται σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, όχι απαραίτητα χαμηλούς συντελεστές φόρου αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίζουν πόσο χρόνο θα χρειαστεί η υλοποίηση της επένδυσής τους.
Το μεταναστευτικό
Είναι ντροπή να υπάρχει περίσσια υποκρισία σε ένα παγκόσμιο δράμα. Οι συντηρητικές δυνάμεις (στις οποίες συμπεριέλαβε και τον Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε περισσότερο λαϊκιστή από τους λαϊκιστές) τι ζητούν; Να βουλιάζουμε τις βάρκες;
Παραλάβαμε το απόλυτο τίποτα από την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστήριξε. Βρήκαμε ένα θέμα με παγκόσμιες διαστάσεις και αντί να απολογηθούν για το τι έκαναν, μας κάνουν κριτική γιατί λένε ανοίξαμε τα σύνορα. Υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα; αναρωτήθηκε.
Δημιουργήσαμε υπουργείο και μαζί με τον Μ. Ρέντζι καταφέραμε να γίνουν δύο Σύνοδοι Κορυφής. Δημιουργήσαμε πρότυπο ξενώνα και ναυλώσαμε πλοία για τη μεταφορά τους.
Οι συνθήκες είναι αφόρητες σε Λέσβο και Μυτιλήνη. Δεν μπορούν όμως αυτά τα νησιά να αντέξουν τόσο τεράστιο βάρος.
Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πληρώνει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι Γαλλία και Γερμανία είχαν εποικοδομητική στάση, σε αντίθεση με «νεόκοπα» μέλη της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr