Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των Επιτροπών μέχρι το μεσημέρι και ύστερα να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε να ανοίξει η Βουλή άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί στις Επιτροπές την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Βουλής τον "φρέναρε", αγνοώντας το αίτημα του πρωθυπουργού.
Η πρόεδρος της Βουλής επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου.
Έπειτα, λοιπόν, από μια πολύωρη συνεδρίαση, η Βουλή ανοίγει σήμερα το πρωί με τη σύγκληση των αρμόδιων διαρκών Επιτροπών (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου).
Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν περίπου 200 βουλευτές και θα συνεδριάσουν κατ' αρχάς για να αποφασίσουν αν θα γίνει η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως πρότεινε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στόχος είναι το νομοσχέδιο να εισαχθεί νωρίς το μεσημέρι στην Ολομέλεια προς συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση, αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγεται νέο… ξενύχτι.
Ακόμη η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις της να είναι δημόσιες.
Συνεδρίαση σε... εκρηκτικό κλίμα
«Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμών όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα», είπε κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό αθέτηση των όσων της είχε πει.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας όπως είπε την Διάσκεψη, έκανε αναφορά σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή έως τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει.
Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, την κάλεσε να ανακαλέσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, εφόσον η Πρόεδρος της Βουλής θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τότε προφανώς δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. Σε έντονο ύφος πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ζήτησε περισσότερη εγκράτεια στις τοποθετήσεις και «λιγότερες παρερμηνείες».
Εμμέσως πλην σαφώς ο κύριος Φίλης ζήτησε την παραίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Προεδρία της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο στη Διάσκεψη σημείωσε ότι η χώρα είναι σε μια δύσκολη κατάσταση και όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. Ο κ. Φίλης σημείωσε πως ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να συνεδριάσει σήμερα, άλλε δυνάμεις αντίρροπες και εχθρικές δραστηριοποιούνται να ματαιώσουν τη δανειακή σύμβαση. Είπε, δε, ότι θα ήταν λάθος να δίνουμε την εντύπωση πως είναι ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής, καθώς είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης.
Αναφερόμενος στη στάση της κας Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει καθώς ο καθένας έχει το ύφος του, ενώ δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα. Υπογράμμισε επίσης πως δεν θεωρεί πως η Πρόεδρος της Βουλής έχει ενδιαφέρον μεγαλύτερο για τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής από τους υπόλοιπους. Μίλησε επίσης για απροκάλυπτη επιθετικότητα της κας Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. «Αν έτσι αισθάνεται είναι προφανές πως δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό ρόλο της. Είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να τα πάρει όλα αυτά πίσω.
Υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της κας Κωνσταντοπούλου που δεν γίνεται συζήτηση σήμερα επί του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε πως αυτό που συνέβη σήμερα ενισχύει μια αντίληψη διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα της Βουλής. Τόνισε ότι ο μηχανισμός που φτιάχτηκε από τις δυνάμεις του δικομματισμού παραπέμπει σε προεδροκεντρική λειτουργία.
Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνεται άσχημα που λέει ακριβώς αυτά που έλεγε ως βουλευτής. Είπε πως στη διαπλοκή είπε πως προστέθηκαν σε αυτούς «όψιμοι της νεοδιαπλοκής». «Δεν θα ανεχτώ άλλο τη σπέκουλα που έχουν ξεκινήσει τα μίντια της διαπλοκής», τόνισε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε κάνοντας τοποθέτηση με «καρφιά», καθώς σημείωσε ότι η Βουλή έκλεισε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή έως και τις 16 Αυγούστου.
«Από την ώρα που ενημερώθηκα για την πρόθεση της κυβέρνησης, αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων για σήμερα. Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες, κατατέθηκε μετά τις 12 το βράδυ. Οι υπάλληλοι έχουν μείνει άυπνοι όλη τη νύχτα για να το διανέμουν», είπε ακόμη.
«Δεν μπορεί η βουλή να βάζει τη σφραγίδα της όποτε της το ζητά η Τρόικα ή οποιοσδήποτε», τόνισε επίσης.
«Οταν υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από τη βουλή να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να συνιστά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης απαραβίαστο. Οταν η διάσκεψη λέει ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση ως τις 16 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη γιατί ο βουλευτής βασίζεται σε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως πρόεδρος της βουλής θεωρώ ότι οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε ένταση με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αντέδρασε έντονα για το γεγονός ότι υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της Διάσκεψης, χωρίς να έχει αποφασίσει το σώμα για αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr