«Θα είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση από τους θεσμούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ειδικοί εργάζονται από κοινού με Έλληνες ειδικούς για ένα σχέδιο μνημονίου κατανοησης για ένα τριετές σχέδιο δανεισμού, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομικών όλων των χωρών της ΕΕ, καθώς στα δάνεια που παρέχει ο o ESM συνεισφέρουν όλες οι χώρες και όχι μόνον αυτές της ευρωζώνης. Μάλιστα, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και σύνδεση με την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Εφικτή η συμφωνία, διαμηνύει η κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ, όπως έγινε φανερό από την προχθεσινοβραδινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Μαξίμου επιδιώκει να έχει κλείσει η συμφωνία μέχρι την 11η Αυγούστου.
Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια να κυρωθούν από τα άλλα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.
Στα πλαίσια αυτά, η Αθήνα περιμένει να λάβει τις επόμενες ώρες το προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Ημερομηνία-κλειδί η 10η Αυγούστου
Η ημερομηνία-κλειδί οπότε θα φανεί αν συμφωνία των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν τις 20 Αυγούστου, είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 10 Αυγούστου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.
Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-Θεσμών
- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: η κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων, εξελίσσεται σε ένα από τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς θα γινόταν χθες το απόγευμα, αλλά τελικώς ακυρώθηκε.
- Το μακροοικονομικό σενάριο: Από σήμερα αρχίζουν οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια. Χωρίς αυτό καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να διαφωνήσουν ακόμα και οι θεσμοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να υπολογιστεί η ύφεση και να κριθεί αν στην κατάσταση που είναι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναλάβει να εκπληρώσει τους νέους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.
Προβλήματα που μπορούν να ξεπεραστούν, καταγράφονται για:
- Τα «κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνει στην άκρη τα σχέδια για bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, αλλά οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα «ναι» στις υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.
- Το νέο υπερ-Ταμείο: δεν υπάρχει διαφωνία πως θα φτάνει στα 50 δισ.ευρώ. διχογνωμίες υπάρχουν όμως για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισηγήσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά δεν θεωρείται πρόβλημα που μπορεί τελικά να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.
Τα κοινά σημεία των δύο πλευρών:
- Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: συμφωνείται ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015, για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων. Οι αποφάσεις όμως εξαρτώνται και από τις λύσεις που θα συμφωνηθούν για τα κόκκινα δάνεια.
- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: χθες συζητήθηκαν οι δράσεις για απελευθέρωση των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου και των δικαστικών επιμελητών. Η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και των δανειστών.
- Εργασιακά: το πρόβλημα «επιλύεται» με μία συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων από τον Οκτώβριο και μετά, αφήνοντας όμως προσωρινά κατά μέρος τη συζήτηση για το περιεχόμενο και τους όρους τους. Στη συζήτηση η κυβέρνηση βάζει και εισηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που έχει αντιταχθεί στα Μνημόνια όπου εφαρμόστηκαν, αλλά και οι δανειστές ζητούν τη γνώμη του ΙΟΒΕ και της ΤτΕ.
- Φορολογία: Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τώρα αλλαγές, και αναδρομικά ακόμη, για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις. Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα για τη μεταβίβαση του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση στην ημι-ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συμφωνία υπάρχει στις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr