Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Βουλής, γνωρίζοντας ότι είναι άκαιρη η ευθεία αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιλέγει με στοχευμένες βολές να τον εκθέτει προσωπικά διατηρώντας «ενοχλητικά» στο προσκήνιο τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, τις οποίες έχει εγκαταλείψει μετά τη βαριά προσαρμογή του στο έδαφος του κυβερνητικού ρεαλισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι διόλου τυχαία η προσπάθειά της να αποδομήσει τα βασικά του ερείσματα. Η ιδιότυπη βεντέτα με τον στενότερο πρωθυπουργικό συνεργάτη τον Νίκο Παππά, «νούμερο 2» στην ηγετική ομάδα, έχει πάρει δημόσιο χαρακτήρα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου με αφορμή τη θέση του υπουργού Επικρατείας, ότι όλες οι θητείες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θεωρούνται ότι έχουν λήξει, υπογραμμίζει αιχμηρά: «με ενδιαφέρει να ξέρει ότι συγκεκριμένες ερμηνείες τελικά αντί να χτυπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, μπορεί να καταλήξουν να την υπηρετήσουν».
Εάν υιοθετηθεί μια τέτοια «καινοφανής» προσέγγιση για τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως εξηγεί, αυτόχρημα, «ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από αυτές τις Αρχές, διαρκούσης αυτής της περιόδου, από το 2012 μέχρι σήμερα. Είναι δηλαδή μία βόμβα για το δημόσιο ταμείο και για το δημόσιο συμφέρον μία τέτοια προσέγγιση».
Αντεπίθεση Παππά
Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Παππάς σε γραπτή του δήλωση, σχολίασε ότι το ισχύον τηλεοπτικό καθεστώς δεν είναι το επιθυμητό, καθώς όπως σημειώνει, η αδιαφάνεια, οι εν μία νυκτί αδειοδοτήσεις, οι εκκωφαντικές σιωπές των υπευθύνων οι διαρκείς σχεδόν σιωπηρές ανανεώσεις αδειών και θητειών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν, ώστε να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους ευρείας πολιτικής συναίνεσης, διότι «αυτό είναι που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι η η διαιώνιση του τρέχοντος καθεστώτος» παρατήρησε.
«Περιφρονήθηκε η λαϊκή εντολή»
Μολονότι η Πρόεδρος της Βουλής φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι με τον πρωθυπουργό τη συνδέουν συντροφικές σχέσεις, εντούτοις δε χάνει ευκαιρία να σχολιάζει ηχηρά ότι «σήμερα περιφρονείται πλήρως η εντολή που δόθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η εντολή που δόθηκε στις 5 Ιουνίου». Προσθέτει δε εμφατικά, ότι «κορυφαία αντιδημοκρατική διαδικασία είναι η παραβίαση της λαϊκής εντολής από το δημοψήφισμα που ήταν «ΟΧΙ» σε αυτό, το οποίο σήμερα προωθείται από πλευράς των εκβιαστών- δανειστών».
«Η Πλατφόρμα έχει άσπιλους αγωνιστές»
Ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο, σπεύδει να αποενοχοποιήσει τη στάση των βουλευτών του κόμματος που καταψήφισαν ήδη τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα το προηγούμενο διάστημα. «Την Κυβέρνηση δεν την ρίχνουν οι Βουλευτές που την στηρίζουν στην υλοποίηση του προγράμματος με το οποίο εξελέγησαν τα κόμματα που την υποστηρίζουν» επισημαίνει χαρακτηριστικά βάλλοντας ευθέως κατά του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας.
Εις το όνομα της συλλογικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Κωνσταντοπούλου, που είναι φανερό ότι επιδιώκει να καταστεί διακριτός πόλος στην εσωκομματική αρένα, επιχειρεί μια εντυπωσιακή προσέγγιση στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Όπως μεταξύ άλλων λέει, «Είναι, τρομακτικό να επιχειρείται η δαιμονοποίηση μιας ολόκληρης τάσης με ιστορική πορεία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστερής Πλατφόρμας, του Αριστερού Ρεύματος, και η σκιαγράφηση τους, των συντρόφων και των συντροφισσών, ως στοιχείων είτε εγκληματικών είτε με αξιόποινη συμπεριφορά, είτε γραφικών είτε λομπιστών του ενός ή του άλλου νομίσματος. Και θέλω να τους υπερασπιστώ. Δεν υπηρετούν την συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσεις που θέλουν εκκαθαρίσεις».
Η Βουλή δεν είναι υφυπουργείο
Είναι προφανές ότι στα υψηλά ενδιαιτήματα των θεσμικών λειτουργών, παρατηρείται ήδη πρόβλημα συγκατοίκησης που επιβεβαίωσε το Μαξίμου κάνοντας λόγο για δυσαρμονία.
«Δεν συνηθίζω να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper» σημειώνει αιχμηρά η ίδια και προσθέτει «δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν θεωρώ, επίσης, ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν επιμένει η κοινοβουλευτική διαδικασία να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας».
Όπως υπενθυμίζει, στην πρόταση μομφής κατά του προκατόχου της Β. Μεϊμαράκη που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχαν υποστηρίξει ότι «η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί σαν Υφυπουργείο της Κυβέρνησης».
Για να μη μείνει δε η παραμικρή αμφιβολία, συμπληρώνει «την όποια δυσαρμονία μπορεί να προκύπτει εκ του αποτελέσματος ομολογουμένως δεν θα την απέδιδα στη Βουλή».
Εκλογές αν χρειαστεί
Σε ό,τι αφορά τέλος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα «εάν παραστεί συνταγματικός και νόμιμος λόγος να γίνουν εκλογές, θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να επιστρατευθεί ως επιχείρημα για να αποτρέψει τη δημοκρατική διαδικασία. Κάποιοι μέσα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα επιχειρηματολογούν για να πείσουν ότι οι εκλογές είναι ανώφελες, δεν χρειάζεται να τις κάνουμε και είναι και βλαπτικές. Δεν πρόκειται να προσχωρήσω επ’ ουδενί σε μία τέτοια προσέγγιση».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr