Ήδη από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη συνάντηση στο Ξενοδοχείο Χίλτον του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Σκοπός είναι σήμερα και την Τετάρτη να καταγραφεί σημαντική πρόοδος ώστε να τηρηθεί ο στόχος για συμφωνία και ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου.
Τα κομβικά σημεία
Η εκτίμηση κύκλων στην κυβέρνηση είναι ότι σύντομα «θα έχουμε θετικές εξελίξεις, με κατάληξη σε συμφωνία». Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θεωρούν ότι αμέσως μετά το άνοιγμα της βουλής στις 16/8 θα έχουμε εκκίνηση διαδικασιών ψήφισης. Μάλιστα εκτιμούν ότι κάποια «αγκάθια» που ενδεχομένως να δημιουργήσουν ζητήματα στην κυβέρνηση θα πάνε πιο πίσω ώστε να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες. Πάντως το κλειδί της διαπραγμάτευσης, που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα συνδεθεί με τα stress test και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό σενάριο και τα κόκκινα δάνεια. Άρα συνδέεται με το πόσο γρήγορα θα τρέξουν αυτά τα δύο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΕΕ δηλαδή την νέα εποπτική αρχή των τραπεζών και την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακεφαλαιοποίηση θεωρούν όλοι ότι πρέπει να γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η κοινοτική οδηγία για το bail in.
Το σενάριο της απευθείας δανειοδότησης των τραπεζών από τον ESM, ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι, έπεσε στο τραπέζι αλλά απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κούρεμα καταθέσεων δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμα και πριν την ενεργοποίηση της κοινοτικής οδηγίας. Κι αυτό, όπως αναφέρεται είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε τον δρόμο για bank run σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πάντως όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας έως τις 11-12 Αυγούστου, να ψηφιστούν τα μέτρα και το νέο Μνημόνιο έως τις 18 και να έρθουν τα πρώτα λεφτά από το νέο ευρωπαϊκό δάνειο στις 20 Αυγούστου, οπότε πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι κύκλοι των «4» θεσμών έλεγαν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και το ενδεχόμενο του bridge financing και επισημαίνουν πως παρότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, υπάρχουν αρκετά πεδία στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.
Έσοδα και εκτιμήσεις
Συνδεόμενα με τη συμφωνία είναι τα ζητήματα του δημοσιονομικού και των εσόδων. Μάλιστα μέχρι χθες, οι εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος του 2015 κινούνταν σε ένα εύρος το οποίο ξεκινούσε από το 1% του ΑΕΠ και έφτανε έως και ισοσκελισμένο σε πρωτογενές επίπεδο προϋπολογισμό.
Οι εκκρεμότητες θα καταγραφούν αύριο σε νέα συνάντηση εφ’ όλης της ύλης Τσακαλώτου-Σταθάκη με την τετράδα Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.
Το ειδικό Ταμείο
Κομβικό για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι και η πορεία διαμόρφωσης του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα αποτελέσει το όχημα για έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Πρωθυπουργός, επιδιώκει να δώσει μια αναπτυξιακή διάσταση στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου ώστε να αποφέρει διαρκή έσοδα και όχι μια κι έξω τα λεφτά από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου.
Τα εργασιακά – ασφαλιστικό πάνω στο τραπέζι
Παράλληλα τα θέματα των εργασιακών και των ασφαλιστικών έχουν μπει εμφατικά στο τραπέζι. Οι θεσμοί ασκούν πιέσεις για αλλαγές εδώ και τώρα στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, απαιτούν αλλαγές και στο εργασιακό, με την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Άλλωστε χθες σε συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών, που έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους.
Επίσης ζητούν ως προαπαιτούμενο το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εντός του Αυγούστου, ενώ στο εργασιακό, ζητούν προώθηση αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Από το ΔΝΡΤ έχει τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα για την κατάργηση της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων (θεωρείται μονομερής ενέργεια) και ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών για συγκεκριμένες αλλαγές στα εργασιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.
Στο αντίποδα στο αίτημα των θεσμών για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική πλευρά ζητά αφενός τη συνέχιση της συζήτησης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), αφετέρου τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που την τελευταία πενταετία έχει εκδώσει 12 αποφάσεις με τις οποίες καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία.
Για τη συνδικαλιστική δράση, κυρίως σε σχέση με τον τρόπο προκήρυξης απεργιών, οι θεσμοί ζητούν η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση, καθιστώντας στην πράξη πολύ δύσκολη τη λήψη άμεσης απόφασης. Ακόμη ζητούν αύξηση του χρόνου προειδοποίησης σε 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της (σήμερα απαιτείται 24ωρη προθεσμία). Στο προσκήνιο επανέρχεται και το θέμα της ανταπεργίας ή λοκ άουτ, της θεσμοθέτησης δηλαδή δυνατότητας για προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη.
Στο ασφαλιστικό επιμένουν πως οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του Αυγούστου, να ισχύσουν για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου του 2015 και να εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2021, έτσι ώστε από το 2022 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας ή των 62, με 40 έτη ασφάλισης.
Το βασικό σενάριο πάντως προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και κατά 6,5 χρόνια από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι 50 ετών και μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη σε αυτή την ηλικία (π.χ. μητέρες με ανήλικο τέκνο).
Η αύξηση για τους 50άρηδες του 2016 ανέρχεται στα 8 έτη, το 2017 φτάνει τα 9,5 έτη, το 2019 στα 12,5 έτη, το 2020 εκτινάσσεται στα 14 έτη, το 2021 εκτοξεύεται στα 15,5 έτη και το 2022 καταλήγει στα 17 έτη.
Η λογική του σχεδίου των θεσμών, το οποίο εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση, είναι ταχύτερη μετάβαση στα 67 για όλους, με τους νεότερους να σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr