Πιο συγκεκριμένα η δομή και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα σημάνουν τον όποιο πολιτικό δρόμο του Πρωθυπουργού και του κόμματος. Έχοντας κατά νου αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ουσιαστικά παράταση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών για το Σεπτέμβρη ώστε μέχρι τότε να προσπαθήσει να έχει στα χέρια του μια συμφωνία, που θα μπορέσει να του δώσει επιχειρήματα στο εσωκομματικό πεδίο. Κύριο μέλημα είναι η ανάδειξη του θέματος του χρέους κάτι που όμως δεδομένων των συσχετισμών δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί ως αντίδωρο μεταρρυθμίσεων τώρα στη χώρα.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει και για την πολιτική του κατίσχυση στο χρέος. «Εύλογα μπαίνει το στρατηγικό ερώτημα αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «Η μάχη θα κριθεί κυρίως από το ζήτημα του χρέους. Πρέπει να συζητήσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα για τις απαντήσεις στα στρατηγικά ερωτήματα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω, θεωρώ όμως ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες. Η συμφωνία, όσον αφορά τα μέτρα, κινείται σε σκληρή κατεύθυνση, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα σε πολλές περιπτώσεις». «Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης της κυριαρχίας της», κατέληξε.
Μάχη εντός διαπραγμάτευσης
Είναι εμφανές ότι ο Πρωθυπουργός ποντάρει στη δυναμική της διαπραγμάτευσης και στο ενδεχόμενο αλλαγής κάποιων σκληρών όψεων της συμφωνίας, προτάσσοντας παράλληλα το σκληρό «τρέιλερ φόβου» που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών. «Σε αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική Αριστερα πρέπει να απαντήσει: Έχει ή δεν έχει υποχρέωση να παίξει ρόλο σε αυτή τη μάχη, να συνεχίσει να πυροδοτεί τη σύγκρουση», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Να απαντήσουμε αν η Αρστερά έχει ρόλο και χώρο ως κυβερνητική δύναμη με τους υπάρχοντες κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς». «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η εσωτερική υποτίμηση ούτε όμως και η νομισματική υποτίμηση, αποτελούν τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος», πρόσθεσε.
«Θέλω να δουλέψουμε στο ακραίο σενάριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως αντιδράμε στα δύσκολα, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες επιλέγοντας τον αναχωρητισμό και επιτρέποντας την παλινόρθωση του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος». «Είμαστε αναγκασμένοι να σηκώσουμε εμείς το βάρος της μάχης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που πίστεψε όσο κι εμείς την ανάγκη να τελειώσουμε με τα μνημόνια», πρόσθεσε, θέτοντας ως ανοιχτά μέτωπα στον πρόσκαιρό συμβιβασμό, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, τη διαπλοκή, τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την κοινωνική οικονομία, τον δημόσιο τομέα, τα αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία των λαϊκών τάξεων.
Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει, βασιζόμενη και σε διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Γαλλίας και επενδυτικών fund ότι θα ανοιχτούν μονοπάτια πέρα από τη γερμανική λεωφόρο της νομισματικής ορθοδοξίας. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέψουν, εφόσον αποκατασταθεί μια στοιχειώδης αξιοπιστία με τους θεσμούς, μια σχετική ευελιξία στο πρόγραμμα, που το σύνολο σχεδόν της κοινότητας των οικονομολόγων θεωρεί ανεφάρμοστο.
Σε κλίμα αναμονής ο Λαφαζάνης
Με αυτά τα δεδομένα η εσωκομματική αντιπολίτευση, με επίκεντρο την Αριστερή Πλατφόρμα θα περιμένει τον επόμενο μήνα να δει πώς θα εξελιχθεί το παζάρι με τους θεσμούς. Γνωρίζοντας ότι μια αποχώρηση δεν πρόκειται να δώσει δυναμική κομματικής γέννησης επιμένει στη στρατηγική της ρήξης, εξακολουθεί να θεωρεί ρεαλιστική επιλογή την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αλλά παραμένοντας εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζει μόνο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλάβει ότι το ευρώ σημαίνει «δικτατορία», όπως είπε στην Κ.Ε. ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και κάποια στιγμή θα αναζητήσει στην Πλατφόρμα την αλήθεια και πάλι. Πάντως η ανακοίνωση στο πέρας των εργασιών έδινε το στίγμα της αναβολής του ξεκαθαρίσματος. «Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού» ανέφερε η ανακοίνωση μετά το πέρας των εργασιών.
Πάντως το πρώτο πλήγμα στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η απόφαση των 17 μελών της Κ.Ε. που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) του Ρούντι Ρινάλντι, μεταξύ των οποίων και τρεις βουλευτές, οι Δ. Κοδέλας, Ε. Σωτηρίου και Β. Χατζηλάμπρος, να παραιτηθούν από την Κεντρική Επιτροπή. Ήδη το κουαρτέτο είχε τα πρώτα του «θύματα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr