Το κλίμα ήταν βαρύ, αλλά στη γνώριμη οξύτητα των συνεδριάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη 17 μέλη της Κ.Ε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος με κοινή δήλωση ανακοίνωσαν την παραίτησή τους εκτιμώντας ότι το συνέδριο που εξήγγειλε η ηγεσία του κόμματος μεθοδεύεται να έχει «βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα». Οι ίδιο σημειώνουν ότι «αυταπατούνται όσοι ευελπιστούν πως θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα», ενώ προβλέπουν ότι «είναι σίγουρο πως η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού», ανακοινώνοντας ότι η πλευρά τους σε αυτές τις διεργασίες θα είναι «ενεργή και παρούσα».
Η Αριστερή Πλατφόρμα αντιπροτείνει τη σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, όπου οι προεδρικοί δεν έχουν την πλειοψηφία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την προσπάθεια του προέδρου να εγκλωβίσει το κόμμα σε σκληρές μνημονιακές κατευθύνσεις.
Αναπάντεχο ρήγμα, ή κατ΄ άλλους στρατηγικό ελιγμό, στη θέση αυτή, προκάλεσε η διαφοροποίηση του Αλέκου Καλύβη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και στελέχους της «Πλατφόρμας», ο οποίος πρότεινε την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου αλλά στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το βασικό επιχείρημα της προεδρικής πλευράς, είναι ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση και ότι ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε σε συνομολογήσεις σε συνθήκες ασφυκτικών πιέσεων και εκβιασμών, χωρίς ωστόσο, να λείπουν οι φωνές όσων υποστήριξαν αιχμηρά ότι καλλιεργήθηκαν ανεδαφικά, αυταπάτες ότι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί θα ανέχονταν στην παρούσα φάση κάποια διαφορετική πρόταση.
Έντονη εξάλλου είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη διαπραγματευτική της τακτική, αλλά και για τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, την οποία θεωρούν ανεπαρκή, ενώ την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο, προφανώς για επαναπροσδιορισμό της κομματικής φυσιογνωμίας.
Σε ανάλογους τόνους και τα μέλη της μετριοπαθούς τάσης των 53 κάνουν λόγο για σαφή «στρατηγική ήττα» του κόμματος, επισημαίνοντας ότι οι θεμελιώδεις θέσεις του «διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα», ενώ ζητούν εγγυήσεις για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και κατάρτιση συνεκτικού σχεδίου για απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Πιο εμφατικά, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, την απαξίωση του κόμματος και των συλλογικών διαδικασιών και προπαντός για την απουσία ουσιαστικού εναλλακτικού plan B. «Ήταν ευθύνη της κυβέρνησης να το συνθέσει αντί να το ζητά από όσους διαφωνούν με το Μνημόνιο» σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Στελέχη όπως ο Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης υποστήριξαν ότι εναλλακτική υπάρχει, αλλά, ορισμένοι δεν την θέλουν και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη». Ειδικά ο πρώτος σχολίασε ότι στην Ελλάδα «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ» και διερωτήθηκε «Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;».
Επικαλούμενος στοιχεία έκανε λόγο για πλεονασματικά ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών και τρεχουσών συναλλαγών και είπε ότι «οι κίνδυνοι από την εναλλακτική λύση” που ορισμένοι επικαλούνται, συνιστούν “μύθο, γιατί ποτέ δεν συζητήσαμε».
Χαρακτήρισε την σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», εξηγώντας ότι «με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα». «Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε», συνόψισε ο κ. Λαφαζάνης.
Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία σηκώνοντας το γάντι που της πέταξε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία».
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr