«Εκτός των άλλων», όπως είπε ο επικεφαλής του Κινήματος, «το κούρεμα καταθέσεων είναι κάτι άδικο σε μια εποχή που οι πονηροί έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ έχουν μείνει οι υπεύθυνοι πολίτες να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα».
Στην συνάντηση πήραν μέρος η Πρόεδρος της ΕΕΤ κυρία Λούκα Κατσέλη και οι κύριοι Βασίλειος Ράπανος (Alpha Bank), Νικόλαος Καραμούζης (Eurobank Ergasias), Νικόλαος Γαμβρίλης (Attica Bank), ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος, Χάρης Θεοχάρης και Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Αντρέας Κούτρας, Πολιτικός Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα.
Η αντιπροσωπεία του Κινήματος έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυτή την εποχή κλείνουν η μία μετά την άλλη, με τα μέλη της διοίκησης της ΕΕΤ να δέχονται ότι αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα προς τον κορμό της ελληνικής οικονομίας δεν θα επανέλθει ποτέ η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:
H οικονομία μας, εκτός από το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, έχει και ένα μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης. Τα capital controls που επιβλήθηκαν στην Ελληνική οικονομία διέλυσαν όλους τους πυλώνες εμπιστοσύνης. Εμείς προσπαθούμε μιλώντας με την κυβέρνηση αλλά και με τους τραπεζίτες να συμβάλουμε στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Συζητήσαμε με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τις Ελληνικές τράπεζες όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από το εξωτερικό ότι δε θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων. Εκτός των άλλων το κούρεμα καταθέσεων είναι και κάτι πάρα πολύ άδικο σε μια εποχή που οι πονηροί έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ έχουν μείνει οι υπεύθυνοι πολίτες να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα. Εάν λοιπόν υπάρξουν κινήσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα υπάρξει αποκατάσταση της τραπεζικής ζωής άρα και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Είμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο φθινόπωρο, θα πρέπει να υπάρξουν από την κυβέρνηση σημαντικές αποφάσεις στη σωστή κατεύθυνση, όπως επίσης και επιλογή των σωστών ανθρώπων που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτό το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία.
Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήρατε κάποια εγγύηση από τη κ. Κατσέλη;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η κυρία Κατσέλη, όπως και οι άλλοι συνομιλητές μας, προσπαθούν, κατά την εκτίμησή μας, στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να σας ταλαιπωρήσω με τεχνικά στοιχεία, αλλά αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις τέτοιες που να δημιουργούν ένα τείχος εμπιστοσύνης. Δεν θα πρέπει να φοβάται ο πολίτης ότι θα χάσει τα λεφτά του αφήνοντας τα στις τράπεζες. Μόνο έτσι ο απλός πολίτης, αυτός που έχει βγάλει τα πέντε, τα δέκα, τα είκοσι χιλιάρικα και τα έχει κάτω από το στρώμα του θα μπορέσει να τα επιστρέψει στην τράπεζα. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες κινήσεις του ίδιου του πολίτη. Το μεγάλο πρόβλημα, και το λέμε από την πρώτη στιγμή ως Ποτάμι, δεν είναι οι δέκα, είκοσι πλούσιοι. Αυτοί βρίσκουν πάντα λύσεις, και έξω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με διεθνή κεφάλαια. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δεν είναι μόνο το μεγάλο πρόβλημα σήμερα αλλά θα είναι και το μεγάλο πρόβλημα αύριο, αν αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίσουν να κλείνουν σωρηδόν. Κάναμε έναν υπολογισμό συζητώντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις τις οποίες αν μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να τις ενισχύσει θα φτάσουμε σε μια απόλυτη και φανερή μείωση της ανεργίας. Έναν άνθρωπο να προσλάβει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε, αμέσως θα χτυπήσουμε την ανεργία. Για να ενισχύσουμε όμως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως σας είπα, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις τράπεζες, να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Ήταν μεγάλη και απερίσκεπτη η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είμαστε όμως στην ώρα του απολογισμού. Εμάς μας ενδιαφέρει να βλέπουμε το μέλλον και γι’ αυτό προσπαθούμε με τις προτάσεις μας, είτε προς την κυβέρνηση, είτε προς το τραπεζικό σύστημα να δώσουμε αυτή τη στιγμή λύσεις. Για να κάνουμε απολογισμό θα έχουμε το χρόνο αφού ξεπεράσουμε την κρίση, αφού σβήσουμε την πυρκαγιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πιο αισιόδοξος μετά τη συνάντηση αυτή;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι αισιόδοξος μόνο στο ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα με πατριωτική ματιά. Τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα. Δεν βοηθάει ο καθένας να μιλάει στο δικό του κοινό, στο δικό του ακροατήριο, στο δικό του κόμμα. Θα προσπαθήσουμε -και το κάνουμε- να επιβάλλουμε σε όλους το να υπάρχει μια πατριωτική ματιά. Το σπίτι μας καίγεται. Πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά και αμέσως μετά να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr