Σημειώνεται οτι η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης, είχε απευθύνει κοινή επιστολή προς ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM, καλώντας τους Θεσμούς να στείλουν τα κλιμάκιά τους. Ωστόσο το ΔΝΤ ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστό αίτημα, αλλα και απτές δεσμεύσεις έναντι των θεμάτων που θέτει.
Σύμφωνα με πληροφοριες, το Ταμείο προσπαθεί την εσχάτη ώρα να βάλει στο τραπέζι της διαπραγματευσης με την Ελλάδα μια νέα σειρά από προαπαιτούμενα, να επαναφέρει τον τροπο διαπραγμάτευσης στο μοντέλο του δεύτερου μνημονίου με τις επισκέψεις στα υπουργεία, αλλα και να διασφαλίσει διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους απο τους Ευρωπαίους.
Έτσι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν χτες ότι η νέα επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου όπως και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες δεν έχουν οριστικοποιήσει το πότε θα έλθουν.
Τι ζητεί το Δ.Ν.Τ.
Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο επαναφέρει το αίτημα πχ. για ψήφιση των μέτρων για το ασφαλιστικό και τους αγρότες ζητώντας κι άλλα prior actions στη βάση της συμφωνίας που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα αμέσως μετά τη δραματική εκείνη μαραθώνια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.
Κι αυτό, την ώρα που η ελληνική πλευρά δηλώνει ξεκάθαρα οτι με τις δυο ψηφοφορίες για τα θέματα του ΦΠΑ, του κώδικα πολιτικής δικονομίας και του ειδικού ταμείου ολοκληρώθηκε η διαδικασία των "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης".
Ειναι χαρακτηριστικό οτι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε την Πέμπτη ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές».
Παράλληλα, το ΔΝΤ θέτει και ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα καθως εκκρεμεί ακόμη το πού θα εδρεύσει η τριμερής και σε ποιο χώρο θα γίνονται οι συζητήσεις. Έτσι θεωρεί οτι πρέπει οι συναντήσεις των κλιμακίων να γίνονται στα Υπουργεία και παράλληλα απαιτεί ενόψει των αξιολογήσεων την παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Ωστοσο και παλι η ελληνική πλευρά εχει άλλη γνώμη καθώς θέλει να αποφύγει το σκηνικό των "παρελάσεων" των ξένων τεχνοκρατών απο τα υπουργεία που στοίχισαν στο παρελθόν ανεπανόρθωτο κόστος στην κυβέρνηση Σαμαρά. Μάλιστα εξετάζει εναλλακτικούς χώρους όπως ξενοδοχεία εκτός κέντρου ή άλλο δημόσιο κτήριο πέραν των υπουργείων.
Δεν ειναι τυχαίο οτι το προαναφερθέν κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε την Πέμπτη ότι δεν θα γίνουν συναντήσεις με Υπουργούς και ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα είναι όμοια με αυτήν του Brussels Group, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομιών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη. Μονο όταν θα απαιτείται Ειδικος χειρισμός, όπως αναφέρεται, θα παρίσταται ο υπουργός Οικονομικων που προΐσταται απο την Ελληνική πλευρά της διαπραγματευσης.
«Οι λεπτομέρειες και η διαδικασία για τις συζητήσεων δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί» ανέφερε για το ζήτημα από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ., Τ. Ράις στην τακτική ενημέρωση στην έδρα του Ταμείου στέλνοντας το σχετικό μήνυμα.
Το χρέος στο τραπέζι
Την ίδια ωρα το Ταμείο ασκει πίεση προς την Ευρώπη να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, πέραν όσων προβλέπονται στην απόφαση της 12ης Ιουλίου. «Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, θα χρειαστεί να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση» δήλωσε με νόημα ο κ. Ράις πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους.
Επίσης ανέφερε ότι το Ταμείο «δεν γνωρίζει» εάν θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα την ωρα που στην απόφαση του Euro Summit, τα 16 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμά του Ταμείου έχουν περιληφθεί στο πακέτο των 86 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης ως τον Ιούλιο του 2018.
Ολα αυτά, διαμορφώνουν έναν γρίφο καθως η συμμετοχή του ΔΝΤ «αποτελεί προαπαιτούμενο για να αποφασίσει το Eurogroup ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα» όπως αναφέρεται ήδη από την πρώτη σελίδα της απόφασης του Euro Summit (12 Ιουλίου).
Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους με όχημα το χρηματοδοτικό του πακέτο και με δεδομένη την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) να φέρει και παλι δυναμικά στο τραπέζι το ζήτημα επιμήκυνσης ή κουρέματος των δανείων των κρατών - μελών της ευρωζώνης.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr