Διαφορετικά τα κορυφαία κομματικά όργανα δεν θα αποφάσιζαν την παραμονή του στο τιμόνι του κόμματος μέχρι την Άνοιξη του 2016, οπότε θα προκηρυχθεί η εκλογή νέου (σ.σ: ή και του ίδιου…) αρχηγού από την κομματική βάση. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα την Πέμπτη σε κοινή συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία και το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο την οποία αναμένεται να επικυρώσει σε λίγες ώρες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Τα στελέχη των γαλάζιων, έχοντας υπόψιν την κίνηση των 57 βουλευτών που εκδηλώθηκε υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη στην προεδρία, ουσιαστικά έκλεισαν ρα σενάρια για εκλογή προέδρου της ΝΔ στις 30 Αυγούστου, μεταθέτοντας το απώτατο όριο εκλογής στην άνοιξη του 2016.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, όπως όλα δείχνουν, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα και του ψηφοδελτίου θα τεθεί ο νυν πρόεδρος.
Ο ίδιος πάντως, αποκαλύπτοντας τις ηγετικές φιλοδοξίες του, επιχείρησε τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου η ανάδειξη του προέδρου να είναι υπόθεση των Συνέδρων, καθώς γνωρίζει άριστα τους διαδρόμους των κομματικών παρασκηνίων.
Φαίνεται όμως, πως οι ιδιαίτεροι σχεδιασμοί, του καραμανλικού στρατοπέδου- καθώς και άλλων εσωκομματικών παραγόντων που συμπλέουν συγκυριακά μαζί του- το οποίο διατηρεί πανίσχυρους δεσμούς, εξαιτίας της δύναμης του οικόσημου, με την κομματική βάση αποτρέπουν τους προσωπικούς του σχεδιασμούς.
Στην αλλαγή σχεδίων, για την διεξαγωγή εκλογών στις 30 Αυγούστου, συνέβαλε καθοριστικά η θεαματική όσο και μαζική πρωτοβουλία υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη ή οποία που εκδηλώθηκε τόσο στην ΚΟ όσο και σε επίπεδο κομματικών στελεχών.
Ειδικότερα, οι 57 από τους 76 βουλευτές του κόμματος συνυπέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κείμενο με το οποίο τάσσονταν κατά της διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών «μέχρι να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα και στην κανονικότητα».
«Θα ήταν ύβρις προς τους πολίτες αυτές τις κρίσιμες ώρες να κυριαρχήσουν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, να κυριαρχήσουν η εσωστρέφεια και οι αντιπαλότητες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» ανέφερε η κοινή δήλωση των 57 βουλευτών οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν να παρασχεθεί «ισχυρή πολιτική εξουσιοδότηση και δημοκρατική νομιμοποίηση στον κ. Μεϊμαράκη για να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να εκπροσωπεί την ΝΔ».
Οι βασικοί διεκδικητές του στέμματος πάντως, είτε άμεσα, είτε δι΄ αντιπροσώπων απουσιάζουν από το κείμενο της δήλωσης την οποίαν απέφυγαν να υπογράψουν, οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Χρίστος Δήμας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Κικίλιας, Μάριος Σαλμάς, Γεωργία Μαρτίνου, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Αντωνιάδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Γιώργος Βλάχος, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής καθώς και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Η συνεισφορά του Ανδρέα Παπαμιμίκου
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικός για την τροπή των πραγμάτων αποδείχθηκε ο ρόλος του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής; Ανδρέας Παπαμιμίκου, ο οποίος , διατηρώντας επαφές με τους πρώην προέδρους του κόμματος, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τους κινδύνους της διεξαγωγής εκλογών εντός του θέρους και υπερασπίστηκε τη λύση Μεϊμαράκη που προσώρας ικανοποιεί Κ.Ο και κομματική βάση.
Στο ίδιο μήκος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος επαναφοράς της εσωστρέφειας στο κόμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr