Η υπερψήφιση του δεύτερου κατεπείγοντος νομοσχεδίου τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βουλή ολοκλήρωσε τον κύκλο τον απαιτούμενων μέτρων προκειμένου η κυβέρνηση να υποβάλλει αίτηση στον ESM για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας.
Τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου της αντιπολίτευσης έδωσαν και πάλι ευρεία συναίνεση, ωστόσο, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε και τούτη τη φορά στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το εσωτερικό ρήγμα, παρά τη φαινομενική εκεχειρία, παραμένει βαθύ. Από την Κ.Ο του κόμματος, «Όχι» ψήφισαν 31 βουλευτές από 33 στο προηγούμενο νομοσχέδιο, 5 ψήφισαν «Παρών» από 6 και άλλοι 9, επιμέρισαν την ψήφο τους, είτε καταψηφίζοντας επί της αρχής και δηλώνοντας "ναι" στο άρθρο για τις Τράπεζες, είτε αντιστοίχως δηλώνοντας «Παρών» και καταψηφίζοντας το άρθρο για τον νέο Κώδικα Αστικής Δικονομίας υπερψηφίζοντας το άρθρο. Στο στρατόπεδο του "ναι", αυτή τη φορά- αν αποτελεί έκπληξη για κάποιον- πέρασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως και να έχει, η κυβέρνηση κράτησε το ψυχολογικό οχυρό των 120 βουλευτών, γεγονός που όπως αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί της αντίπαλοι επιτρέπει με σχετική άνεση να διαχειριστεί τις προσεχείς δυσκολίες- χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται το πολιτικό πρόβλημα εμπιστοσύνης.
Στη διαδικασία που ολοκληρώθηκε σε βαρύ κλίμα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε διασταυρούμενα πυρά δεχόμενη αφενός την κριτική πλειάδας βουλευτών της οι οποίοι χαρακτήρισαν τη νέα Συμφωνία «τρίτο Μνημόνιο», αλλά και της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα προς αδιεξόδων.
Την ατμόσφαιρα λελογισμένης πόλωσης ενίσχυσε και η δήλωση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας πιθανής ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και διαφώνησε ανοικτά με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από τη συμφωνία. «Πιστεύω ότι αδικούμε κατάφορα τους εαυτούς μας όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Την ίδια στιγμή στους διαδρόμους της Βουλής κύκλοι του Μαξίμου, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής καταστατικών μέτρων. Και λίγο αργότερα από το βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον κ. Λαφαζάνη, σημείωνε ότι η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποτελεί οχυρό μάχης για τα λαϊκά συμφέροντα, για την υπεράσπιση των αδικημένων και για την σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα εντός της χώρας και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτό το οχυρό οικειοθελώς.
«Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «σε ότι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη αξιώματος, αλλά οχυρό μάχης». Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός παρομοίασε τον εαυτό του με έναν ξεροκέφαλο που χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, ανοίγοντας όμως παραδόξως ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σημειώνοντας πως «τίποτε δεν είναι βέβαιο» υπογράμμισε πως από σήμερα αρχίζει η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία.
Τσακαλώτος: Δε θα υπάρξουν άλλα προαπαιτούμενα μέτρα
Νωρίτερα σημειώθηκε η καθησυχαστική αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο πακέτο προαπαιτούμενων πέραν των δύο νομοσχεδίων που κυρώθηκαν από τη Βουλή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε τρίτο, ούτε τέταρτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ενημέρωσε, μάλιστα, τη Βουλή ότι οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συντάξεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν προωθήθηκαν τελικά από την κυβέρνηση ύστερα από συνεννόηση με τους δανειστές. «Μην κάνετε το βαποράκι» συνέστησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος στα κόμματα της αντιπολίτευσης διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς τους, περί μονομερούς ενέργειας της κυβέρνησης. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών που τίθεται σε ισχύ με την έναρξη του επόμενου έτους.
Επανέλαβε, δε ότι η οδηγία προστατεύει πλήρως τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά λογαριασμό. Και ακόμη συμπλήρωσε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016 η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή λύση για τα κόκκινα δάνεια και για την πρώτη κατοικία «κυρίως των φτωχών ανθρώπων» συνιστώντας ψυχραιμία. Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, όμως, σε υψηλούς τόνους στα κόμματα της αντιπολίτευσης και για το ζήτημα της εκροής καταθέσεων καταλογίζοντάς τους ότι εκείνα φέρουν την κύρια ευθύνη καθώς χρησιμοποίησαν το Grexit σαν πολιτικό εργαλείο στον κομματικό ανταγωνισμό.
Οι απώλειες της κυβέρνησης στην ψηφοφορία.
«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας)
- Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών)
- Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών)
- Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών)
- Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών)
- Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος)
- Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε Οχι και παρών στο άρθρο 2
- Ελένη Σωτηρίου (Αττικής)
- Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας)
- Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας)
- Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας)
- Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας)
- Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας)
- Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου)
- Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης)
- Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης)
- Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης)
- Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας)
- Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς)
- Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας)
- Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης)
- Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης)
- Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου)
- Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας)
- Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας)
- Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας)
- Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς)
- Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς)
- Ζήσης Ζάννας (Πιερίας)
- Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος)
- Aλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) – Ψήφισε όχι επί της αρχής, παρών στο 2ο άρθρο
«Παρών» από:
- Ηρώ Διώτη (Λαρίσης)
- Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας)
- Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου) -Στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει Οχι
- Κασιμάτη Νίνα (Β' Πειραιά) -Είχε ψηφίσει Ναι στην προηγούμενη ψηφοφορία
- Τζήκα Δανάη (Μαγνησίας)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr