Ο Νίκος Φίλης έριξε άφθονα «καρφιά» στην πρόεδρο της Βουλής, καλώντας την ουσιαστικά να απαντήσει γιατί δεν έγινε η συνεδρίαση χθες, ενώ δεν απέφυγε και τη... σπόντα για το «άδειασμα» της κ. Κωνσταντοπούλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του Ποταμιού τόνισε ότι η πρόταση της προέδρου της βουλής για τη διαδικασία αποτελεί ουσιαστικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και κάλεσε τον Νίκο Βούτση να παρέμβει επιτέλους. Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου στον βουλευτή, καθώς είπε: «Ονειρεύεστε μομφές από την αρχή της κυβέρνησης. Η επιστολή μου δεν είναι μομφή προς την κυβέρνηση αλλά προς εκείνους που ονειρεύονται την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών λειτούργησε ουσιαστικά πυροσβεστικά, αναφέροντας πως ο καθένας κρίνεται από την ιστορία, τονίζοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή είναι εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό.
Δένδιας: Θεσμική εκτροπή η επιστολή Κωνσταντοπούλου
Στην επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της προέδρου της βουλής ως θεσμική εκτροπή. Παράλληλα τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να περάσει, χωρίς θεσμική απάντηση.
«Είναι θεσμική εκτροπή η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δεν μπορεί να περάσει εύκολα. Παρακαλώ, ειδικά τους βουλευτές της κυβέρνησης, να διαβάσετε το κείμενο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. «Είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά. Είναι απίστευτο, πρόεδρος της βουλής, που είναι αρμόδιος για την προστασία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, να ζητά από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ομολογήσει ότι εκβιαζόμενοι αποφασίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας. «Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν, όχι μόνο χωρίς σχολιασμό αλλά και χωρίς θεσμική απάντηση, στη θεσμική προσβολή που υποστήκαμε όλοι μας», κατέληξε.
Αντιπολίτευση: Καταθέστε πρόταση μομφής στην πρόεδρο της βουλής
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος της κυρίας Κωνσταντοππούλου, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κάλεσε όλες τις πτέρυγες να σεβαστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.
Όταν όμως έφτασε στην πρόεδρο της Βουλής τότε εκτόξευσε σφοδρά πυρά.
«Κυρία Πρόεδρε, και εμείς θα θέλαμε να έχουμε πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Έχετε υπόψη σας το κοινό ανακοινωθέν που θέτει ως ημερομηνία τη σημερινή. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την προθεσμία. Βεβαίως, θα μπορούσαμε και εχθές να συνεδριάσουμε. Το νομοσχέδιο από χθες κατατέθηκε και σήμερα θα είχαμε τη δεύτερη μέρα συζήτησης. Σε αυτό εσείς πρέπει να απαντήσετε. Το νομοσχέδιο είναι γνωστό προ καιρού. Δυστυχώς, το έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία» είπε.
Και πρόσθεσε: «Συνειδητοποιώντας το ιδιότυπο καθεστώς που καλείτε να νομοθετήσει η Βουλή σε πλαίσιο κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που απορρίπτει τη διαδικασία που του παραβάλατε. Για όλα αυτά και για λόγους εκτάκτου ανάγκης του ελληνικού λαού πρέπει σήμερα να ολοκληρώσουμε».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, από έδρας, δεν άφησε ασχολίαστη την απάντηση Παυλόπουλου.
«Δεν κατανοώ πως γνωρίζετε την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ευγενώς μου γνωρίζει ότι ο ΠτΔ αρνείται να ενημερώσει τους ομολόγους του και με καλεί να το πράξω εγώ. Οι απόψεις μου δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται, όπως και οι δικές του, στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων».
Απαντώντας με τον κ. Φίλη, η πρόεδρος της Βουλής είπε:
«Αυτό είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αριθμεί 977 σελίδες. Έχει ιδιαίτερη ορολογία, με την οποία κάποιοι δεν είναι εξοικειωμένοι. Κάποιοι είναι νέοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και εσείς. Δεν είναι μομφή εναντίον σας. Οι νέοι βουλευτές οφείλουν να διαβάζουν τα νομοθετήματα και να μην επαναλαμβάνουν την καρικατούρα του Χρυσοχοΐδη, που δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει. Οι σελίδες αυτές έκαναν επτά ώρες να αναπαραχθούν από τους υπαλλήλους και, αν υπολογίσει κανείς τα δύο λεπτά μελέτη, οι σελίδες χρειάζονται 32 ώρες. Αυτά απαντούν στην ερώτησή σας γιατί δεν συνεδρίασε χθες η επιτροπή: γιατί κανείς δεν θα είχε προλάβει να μελετήσει».
Ζωή προς Θεοχάρη: Ονειρεύεστε προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης
Ως πρόταση μομφής κατά της ελληνικής κυβέρνησης ερμήνευσε ο Χάρης Θεοχάρης την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η πρόεδρος της Βουλής ζητά να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη διαδικασία της ψήφισης των μέτρων.
Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για δυσαρμονία της κυβέρνησης με το προεδρείο της Βουλής και ζήτησε την κυβέρνηση να πάρει θέση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε πως «ονειρεύεστε προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από την αρχή αυτή της κοινοβουλευτικής περιόδου», προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι μομφή σε αυτούς που απεργάζονται την κατάλυση της Δημοκρατίας».
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε, μόλις έλαβε το λόγο, ότι το ζήτημα της διαδικασίας του υπερ-κατεπείγοντος δεν προβλέπει αναγκαστικά ότι μέσα σε μία ημέρα θα γίνει η συζήτηση σε Επιτροπές, Ολομέλεια και ψήφιση. Υποστήριξε ότι «είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση εισάγει αυτή την πρωτοτυπία. Γι' αυτό φέρνει την ευθύνη η κυβέρνηση. Δεν γίνεται να φέρνει νομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου και να λέει ότι τελικά δεν πρόλαβε να το φέρει εγκαίρως, ώστε να το συζητήσουμε νωρίτερα».
Είναι φανερό, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει το ζήτημα αυτό της Βουλής. Ο πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη.
Η επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί μομφή προς την κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας οτι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει θέση. Τόνισε, δε, ότι αυτή η πρόταση είναι υποκριτική.
«Αν το νομοσχέδιο είχε προσλήψεις, δεν θα είχαμε αυτή την επιστολή. Δεν θέλει να αφήσει την κυβέρνηση να νομοθετεί» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει πολιτικές ενστάσεις και γι' αυτό κρύβεται πίσω από διαδικασίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr