Ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ στην ΕΡΤ, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος. Εξήγησε όμως πως αν αυτό δεν καταστεί εφικτό και ορισμένοι επιμείνουν στη διαφωνία τους, τότε υπάρχει προς το παρόν και ο δρόμος της παραίτησης. «Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι δεν έπραξα σύμφωνα με την ηθική και τις αξίες της Αριστεράς. Οι διαγραφές δεν είναι στην κουλτούρα μας. Αλλά, όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάθεται στην καρέκλα του και να δρέπει δάφνες ιδεολογικής καθαρότητας, ας πάρει τις ευθύνες του» είπε ρίχνοντας το γάντι.
Η πρόκληση στρεφόταν ευθέως προς τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχο, οι οποίοι δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους, μόνο στην περίπτωση που τους ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους διαφωνούντες έθεσε το δίλημμα: «καθένας έχει την πολιτική ευθύνη να συνειδητοποιήσει ποιο σχέδιο υπηρετεί: το πολιτικό σχέδιο για διατήρηση της κυβέρνησης ή το σχέδιο αυτών που θέλουν να την ρίξουν;».
Τα στελέχη ωστόσο, της Αριστερής Πλατφόρμας που συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αποφάσιζαν να απαντήσουν με ένα καθαρό «Όχι» στο νομοσχέδιο, προκειμένου, όπως έλεγαν «να υπερασπισθούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ντροπή που συνιστά μια τέτοια συμφωνία για κόμμα της Αριστεράς».
Στο παρά πέντε της συνεδρίασης, ο Α. Τσίπρας κάλεσε από την πλευρά του, τους διαφωνούντες να βοηθήσουν μέχρι να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία ακόμα και τώρα είναι στον αέρα και στη συνέχεια να λύσουν με χρονική άνεση τους ιδεολογικούς λογαριασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε, ότι αν η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσει σημαντικές διαρροές, ο ίδιος θα επιδιώξει πρώτα την υπογραφή Συμφωνίας και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες αποκλείοντας κάθε είδους σενάρια για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, ή ακουμπώντας στο δεκανίκι ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο στο τιμόνι.
«Δεν θα πάω με 130 βουλευτές και τη στήριξη από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από εσωτερικές διεργασίες και από το αν μετά το τέλος και την υπογραφή Συμφωνίας, θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Τώρα όμως προέχει να μην δικαιωθεί το σχέδιο των συντηρητικών της Ευρωζώνης» είπε μεταξύ άλλων.
Εντείνοντας την πίεση στην πλευρά της Αριστερής Πτέρυγας και όσων αμφιταλαντεύονται υπογράμμισε πως «όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής ήταν πραξικόπημα. Θα χαίρονταν κάποιοι αν αυτή η κυβέρνηση έπεφτε. Και ειδικά οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι. Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να υπάρξουν και άλλες τέτοιες κυβερνήσεις- οι Ισπανοί έχουν εκλογές το φθινόπωρο. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατήρι».
«Θέλω ορθολογικά να δουν τις επιλογές μας και να μου πουν ποια είναι η αριστερή επιλογή», είπε συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε, ότι η μια επιλογή είχε ως κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων και η άλλη ήταν η χρεοκοπία που θα πλήρωναν οι πιο φτωχοί.
Σε διαφορετικό μήκος ο κ. Λαφαζάνης, στη σύσκεψη της «Αριστερής πτέρυγας» σημείωσε στην ομιλία του ότι «υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα θα υποχρεωνόταν να βγει από το ευρώ», και υπέδειξε ως τέτοια «το αποθεματικό των 20 δις. ευρώ που βρίσκεται στην τράπεζα της Ελλάδας, και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χωρίς την απαραίτητη έγκριση της ΕΚΤ».
Προβληματισμός και προτάσεις για παραίτηση
Νωρίτερα χθες το μεσημέρι της Τρίτης, η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία στην Κουμουνδούρου, όπου, πολλές πλευρές διαπίστωσαν προβληματισμένες, ότι η συμφωνία είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη και οικονομικά μη βιώσιμη.
Ο ίδιος ο Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης φέρεται να εισηγήθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης με στόχο τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο, προειδοποιώντας ότι δεν θα παραμείνει γραμματέας ενός κόμματος υπό μνημονιακή μετάλλαξη. Ομόφωνα εξάλλου, η Π. Γ τάχθηκε κατά των πειθαρχικών μέτρων έναντι των διαφωνούντων, ενώ κοινή εκτίμηση ήταν ότι οι εκλογές συνιστούν τη βέβαιη κατάληξη των πολιτικών εξελίξεων.
Στη βραδυνή ψηφοφορία, δεν αποκλείεται οι αρνητικές ψήφοι στο νομοσχέδιο να πλησιάσουν τις 40. Προσδιορίζοντας το στίγμα όπου πολλοί από αυτούς θα κινηθούν η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, κρατώντας όμως την έδρα της, διότι, εκλέχθηκε όπως είπε για να υπηρετήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της τρόϊκας.
Άλλοι βουλευτές επιλέγουν ωστόσο να παραδώσουν την έδρα τους όπως ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει και ακολούθως θα παραιτηθεί. Και οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές της ΚΟΕ (Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης) που ψήφισαν «Όχι» στην εξουσιοδότηση αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Ηχηρό όχι, ανακοίνωσε ότι θα πει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως και οι Γ. Ζερδελής και Γ. Μιχελογιαννάκης.
Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία, Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα είχαν ψηφίσει ‘Όχι» στη Συμφωνία, , «παρών» είχαν πει οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, ενώ απόντες ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης. Άλλοι 15 βουλευτές που είχαν ψηφίσει «Ναι», με κοινή δήλωσή τους, είχαν ταχθεί υπέρ του «Όχι»…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr