Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα νομικοτεχνικά κείμενα και οι αιτιολογικές εκθέσεις συντάσσονται υπό τον Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Σαγιά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζονται και οι εκθέσεις για τις δημοσιονομικές τους επιπτώσεις.
Στη συνέχεια, αφού τα κείμενα παρουσιαστούν στους τεχνοκράτες του EuroWorking Group, θα κατατεθούν σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Συγκεκριμένα, η Βουλή καλείται μέχρι αύριο να ψηφίσει δύο κείμενα:
1)Το κείμενο της πρώτης Συμφωνίας με τους δανειστές
2)Τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Το νέο καθεστώς και τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της κατάργησης της έκπτωσης στα κοσμοπολίτικα νησιά (βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κλπ) ούτε και ο τρόπος αποζημίωσης των κατοίκων.
- Διεύρυνση της φορολογικής βάσεως με κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους αγρότες κλπ.
- Το νέο δημοσιονομικό συμβούλιο με ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι ουσιαστικά έτοιμα και προβλέπουν παρέμβαση του οργάνου για «φρένο» στις δαπάνες αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αποδειχθούν ανεπαρκή.
- Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με κατάργηση του ΕΚΑΣ από τώρα και σταδιακά έως το 2019, περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και πέναλτι 16% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης.
- Nομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Στη συνέχεια, η Βουλή μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να ψηφίσει:
1)Την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το bail in των τραπεζών,
2)Νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας για πλειστηριασμούς εξπρές και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr